Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νεώτερα στοιχεία για την επιχείρηση στο Σουδάν

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Περί ώρα 21.00 αναμένεται να αφιχθεί στην Ελευσίνα το C-130H (“752”) που μεταφέρει τους τελευταίους Έλληνες απεγκλωβισθέντες από το Σουδάν, σημειώνοντας ουσιαστικώς τον τερματισμό της επιχειρήσεως που ξεκίνησε προ τετραημέρου, στις 23 Απριλίου. Τις πρώτες πληροφορίες για τον τρόπο εκτελέσεως της συγκεκριμένης φάσεως που ξεκίνησε σήμερα, ανέφερε ήδη ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Νεώτερα στοιχεία για την σημερινή δραστηριότητα, αναφέρουν συντονισμό της ελληνικής αποστολής με την Γερμανία η οποία είχε τον έλεγχο στην αεροπορική βάση Ουάντι Σεϊντνά, βορείως της πρωτεύουσας Χαρτούμ και συντόνιζε την άφιξη ξένων αεροπλάνων για την παραλαβή αμάχων. Αρχικώς, η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε για την διάθεση ενός πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου (time slot) μίας ώρας, από τις 13.00 (ώρες Ελλάδος) για προσγείωση, παραμονή του αεροσκάφους, επιβίβαση και απογείωση. Ο περιορισμός υπήρχε λόγω των διαρκών αφίξεων αεροπλάνων από διάφορες χώρες, για τον ίδιο σκοπό. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η αποστολή στον αερολιμένα του Ασουάν κι άρχισε η προετοιμασία και σχεδίαση, κατόπιν όμως οι Βρετανοί ειδοποίησαν ότι διατίθεται χρόνος μίας επιπλέον ώρας, μέχρι τις 15.00, στην ελληνική αποστολή.

Στελέχη του ΕΤΑ στην καμπίνα φορτίου του C-130H (“752”)

Είχε προηγηθεί η απόδοση καρπών από την προσπάθεια ενημερώσεως των Ελλήνων στο Σουδάν, για την επιχείρηση, ως προς τον τόπο συγκεντρώσεως και τους καθορισμένους χρόνους. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων έγινε με σχετικό μήνυμα κινητής τηλεφωνίας που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και οι Έλληνες αποδέκτες ενημέρωσαν με την σειρά τους άλλους ξένους υπηκόους που μπορούσαν να ενδιαφέρονται.

Το C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ασουάν μεταφέροντας όπως γράψαμε 12 άνδρες του ΕΤΑ, έναν στρατιωτικό ιατρό, συν διπλωματικό υπάλληλο και στην καθορισμένη ώρα το αεροπλάνο βρισκόταν στον προορισμό του. Οι άνδρες του ΕΤΑ ασφάλισαν τον χώρο και συντόνισαν σε συνεργασία με το πλήρωμα του αεροπλάνου την όλη διαδικασία. Είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, μεταξύ άλλων και πρόνοια ατομικών θωράκων με αντιβαλλιστικές πλάκες για το πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά τον διπλωματικό υπάλληλο. Το δίκτυο επικοινωνιών λειτούργησε άψογα ενώ υπήρχε διαρκής απευθείας επικοινωνία διά ζώσης με το ΕΘΚΕΠΙΧ, όπου παρακολουθούσαν από εικόνα βίντεο σε πραγματικό χρόνο ο ΥΦΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ κι ο διοικητής της ΔΕΠ.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, στο C-130 επιβιβάστηκαν συνολικώς 39 πολίτες, εκ των οποίων 20 Έλληνες και στον καθορισμένο χρόνο το αεροπλάνο απογειώθηκε για την απευθείας πτήση στην Ελλάδα. Στις 16.20 το C-130 είχε περάσει στο ασφαλές FIR Καΐρου.

Διαρκής επικοινωνία – ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του ΥΦΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ στο ΕΘΚΕΠΙΧ, με την ελληνική αποστολή στο Σουδάν.

Πίσω στον διεθνή αερολιμένα του Ασουάν παραμένει το C-27J της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που εστάλη εχθές από την Ελλάδα. Με την επιστροφή και αυτού του αεροπλάνου και των ανδρών του, θα ολοκληρωθεί και τυπικώς η όλη επιχείρηση.

Το πενθήμερο αυτό, από την εθνική προσπάθεια εκκενώθηκαν συνολικώς 125 Έλληνες, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να σχεδιάζουν και να υλοποιούν απολύτως επιτυχώς.

Υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, συνόψισε: «Άριστη συνεργασία με συμμαχικές χώρες όλες τις ημέρες που επιχειρούσαμε σε Αίγυπτο, Τζιμπουτί και Σουδάν, σε intelligence sharing, αλληλοϋποστήριξη με παραλαβή Ελλήνων από το Σουδάν όταν επιχειρούσαν αυτοί και αντίστροφα υπηκόους άλλων κρατών όταν επιχειρήσαμε εμείς σήμερα. Ασφάλεια επιχειρησιακού περιβάλλοντος κι άψογη λεπτομερής συνεργασία με Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Γαλλία για συντονισμούς. Όλα πήγαν καλά γιατί ήταν μια λεπτομερώς σχεδιασμένη, οργανωμένη και άψογα εκτελεσμένη επιχείρηση από το ΓΕΕΘΑ. Η Πολεμική Αεροπορία και η ΔΕΠ ανέλαβαν κι διεξήγαγαν τα έργα που τους ανατέθηκαν άψογα». 

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχειρήσεως εκκενώσεως αμάχων στο Σουδάν, αποδεσμεύοντας και το πρώτο οπτικό υλικό.

Επιβίβαση αμάχων στο C-27J (“4117”) μια από τις προηγούμενες ημέρες.

Επιχείρηση Απεγκλωβισμού Ελλήνων και Ξένων Πολιτών από το Σουδάν

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ξεκίνησε Αποστολή από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό και διάσωση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην Εθνική προσπάθεια για την διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα, τόσο Ελλήνων πολιτών, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες Χώρες, με την συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού.

Επικεφαλής της Αποστολής ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, και σε αυτήν συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο Υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Η Αποστολή σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρίσκονταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στελέχη του ΕΤΑ στην καμπίνα φορτίου του C-27J (“4117”).

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο Ασουάν (Aswan) της Αιγύπτου Α/Φ C-130 με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και προορισμό την Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ (Khartoum) στο Σουδάν. Με την προσγείωση του Α/Φ στην Αεροπορική Βάση, το τμήμα SOF προέβη σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στην διάσωση και επιβίβαση στο Α/Φ 39 πολιτών εκ των οποίων 20 από Ελλάδα, 1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικίδια (σκύλοι). Στην συνέχεια, το Α/Φ απογειώθηκε με προορισμό την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν και κατεύθυναν ζωντανά από το ΕΘΚΕΠΙΧ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στο γενικότερο πλαίσιο της Αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

  • Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών (Α/Φ), 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Aswan, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.
  • Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, απογείωση του Α/Φ C-27 από το Aswan με προορισμό το Τζιμπουτί (Djibouti), παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
  • Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Djibouti και την Άκαμπα (Aqaba) της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία.
  • Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Α/Φ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
  • Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.

Από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης έλαβε τέλος.

Εκκένωση Ελλήνων και ξένων από το Χαρτούμ με το ελληνικό C-130

Tags

Related Articles

Back to top button
Close