Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σε παρτίδες σταδιακά θα εξελιχθεί η ανταλλαγή Marder 1A3 με BMP-1

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλώντας στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων με την Γερμανία, ώστε πεπαλαιωμένα ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού να παραδοθούν στην Ουκρανία. “Αυτή τη στιγμή ανταλλάσουμε έναν μικρό αριθμό, 20 έως 30 τεθωρακισμένα οχήματα, με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Όταν συζητήθηκε το θέμα σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων η εισήγηση ήταν ομόφωνη“, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως έχει αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, ένας αριθμός 30 περίπου Marder 1A3 που ευρίσκοντο και στην καλύτερη κατάσταση, είναι τα πρώτα στα οποία η Rheinmetall ξεκίνησε τις εργασίες επαναφοράς σε ενέργεια. Η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού σε αριθμούς, επιβεβαιώνει ότι σε αυτό το μέγεθος θα κινηθεί η πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων που πρόκειται να ανταλλάξουν Αθήνα και Βερολίνο. Επιβεβαιώνοντας ότι η ανταλλαγή θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου καθώς, αφενός η Γερμανία επιθυμεί να αποστείλει το ταχύτερο τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, αφετέρου η Rheinmetal χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει το σύνολο των οχημάτων ενώ από την πλευρά της η Αθήνα δεν θέλει να επηρεαστεί στο ελάχιστο η παρουσία τεθωρακισμένων στα ελληνικά νησιά.

Δύο ημέρες πριν, στις 12 Ιουνίου, απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag για την αποστολή τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία, ο CEO της γερμανικής εταιρείας Άρνιμ Πάππεργκερ άφησε ανοικτό το ζήτημα του τελικού παραλήπτη – αυτονόητο καθώς υπάρχει ήδη πολιτική απόφαση μεταξύ καγκελαρίου Σολτς και πρωθυπουργού Μητσοτάκη: “Βρισκόμαστε στην διαδικασία επισκευής 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Marder και τα πρώτα οχήματα είναι έτοιμα. Το πότε και που θα παραδoθούν, αποφασίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση“, ανέφερε ο Πάππεργκερ. Ταυτοχρόνως, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που εμφανίζουν 5 από τα εν λόγω Marder 1A3 έτοιμα στις εγκαταστάσεις της Rheinmetall ενώ το κόστος των εργασιών ανά όχημα, κυμαίνεται μεταξύ 850.000 και 1 εκατ. €, σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα.

Δούρειος Ίππος Podcast # 019 Ανταλλαγή ΒΜΡ-1 με Marder 1A3: μια ψύχραιμη προσέγγιση

Tags

Related Articles

Back to top button
Close