Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εκκένωση Ελλήνων και ξένων από το Χαρτούμ με το ελληνικό C-130

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την πτήση κι επιστροφή από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ του αεροσκάφους C-130 που βρισκόταν στην Αίγυπτο, ολοκληρώνεται σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική επιχείρηση εκκενώσεως πολιτών από το Σουδάν. Το αεροπλάνο της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών απογειώθηκε από τον διεθνή αερολιμένα του Ασουάν μεταμεσημβρινές ώρες με κατεύθυνση αερολιμένα βορείως του Χαρτούμ, όπου είχε συγκεντρωθεί αριθμός αμάχων πολιτών.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων περί βλάβης του ελληνικού C-130 στην Αίγυπτο, κατά το προηγούμενο διάστημα, προβλημάτισε τους αρμοδίους.

Η 12μελής ομάδα καταδρομέων που επέβαινε στο αεροπλάνο μερίμνησε για την εγγύς ασφάλεια του χώρου σταθμεύσεως του αεροπλάνου και συντόνισε με το πλήρωμα του αεροπλάνου την επιβίβαση. Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός ιατρός που συνόδευε, επιλήφθηκε περιπτώσεων στις οποίες κρίθηκε απαραίτητο.

Περί ώρα 16.20 το C-130 πέρασε στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν 25 Έλληνες υπήκοοι μαζί με ξένους που είχαν ειδοποιηθεί σχετικώς και κατάφεραν να βρεθούν στο σημείο παραλαβής. Η παραλαβή και ξένων υπηκόων από την ελληνική αποστολή, όπως τις προηγούμενες ημέρες η εκκένωση και Ελλήνων από αποστολές άλλων χωρών, απέδειξε τον διεθνή χαρακτήρα που διέκρινε την συνολική προσπάθεια που εξελίχθηκε όλο αυτό το διάστημα στο Σουδάν. Η επιχείρηση διεξήχθη μέχρι την τελευταία στιγμή σε πλήρη συνεργασία με σύμμαχες και φίλες χώρες, τόσο σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας την δυναμική των διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών της χώρας, στοιχείο το οποίο προσφέρει ικανοποίηση.

Σε επίπεδο Στρατηγικών Πληροφοριών, από πλευράς στρατιωτικών υποδομών αξιοποιήθηκε μεταξύ άλλων και ο Κόμβος Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (GSIFC) από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Αποδείχθηκε και σε αυτό το επίπεδο η ορθότητα προληπτικού σχεδιασμού της στρατιωτικής ηγεσίας με τις πρώτες συνολικές κριτικές να διακρίνονται από θετικό πρόσημο για την ανταπόκριση και υλοποίηση από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις φάσεις.

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το ΥΠΕΘΑ γνωστοποίησε ότι το C-130 αναμένεται να προσγειωθεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα στις 21.00, ερχόμενο από την Αίγυπτο.

Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μεταφέρονται 39 απεγκλωβισθέντες.

 

Εγκαίνια Κόμβου Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close