Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τι απέδειξε η Αεροπορία Στρατού με την διπλή άσκηση σε Ισραήλ και Κύπρο

Επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού επί ρεαλιστικής βάσης, σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες Διακλαδικών Διασυμμαχικών (Joint Combined) λειτουργιών ήταν ο απώτερος σκοπός της άσκησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ελικοπτέρων AH-64A/D Apache της Αεροπορίας Στρατού και δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στη Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΦ η άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες στις 26 Οκτωβρίου 2018 στο ΠΒ Καλού Χωριού με τη συνεργασία επίγειων και εναέριων μέσων.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης επί του πρακτέου και στο έδαφος των τακτικών που διδάσκονται τα στελέχη της ΕΦ στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές των Ελληνικών Δυνάμεων καθώς και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της τακτικής συνεργασίας καθώς και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.

Αναφέρεται επίσης ότι: «Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς ΕΔ της Ελλάδας αριθμός ελικοπτέρων AH-64A (APACHE) και CH-47D (CHINOOK) και από μέρους της ΕΦ αντίστοιχα αριθμός ελικοπτέρων καθώς επίσης τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι τακτικοί σχηματισμοί και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Η άσκηση περιελάμβανε συνδυασμό τακτικών κινήσεων και ενεργειών στα επίπεδα ξηράς και αέρα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος».

Παράλληλα τονίζεται ότι: «Εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με το σύγχρονο πεδίο Επιχειρήσεων και τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει παρέχοντας χρήσιμες εμπειρίες στους συμμετέχοντες».

Ερμηνεύοντας το «μήνυμα των Apache» στη Μεγαλόνησο

Επιπλέον προκύπτει ότι τα πληρώματα των Apache δοκιμάστηκαν στην εκτέλεση μεγάλων σκελών πτήσεως, με τις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, εκτελώντας επιχειρήσεις κρούσης εκτός του καθιερωμένου πλαισίου που θέλει τα επιθετικά ελικόπτερα να αποτελούν βραχίωνα χερσαίων Σχηματισμών του Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ, προς υποστήριξη οργανικών μονάδων στον τομέα ευθύνης.

Η χρήση των επιθετικών ελικοπτέρων ως ένα οπλικό σύστημα στρατηγικής κρούσης επιβεβαιώθηκε από την Αεροπορία Στρατού καθώς δοκιμάστηκαν οι μεγάλες επιδόσεις των Apache, ως προς την ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου σε συνδυασμό με την αυτονομία του, η οποία επεκτείνεται με την χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου.

 

Αυτό αναφέρεται ως σύγκριση με το αντίστοιχο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ129 που υπολείπεται σοβαρά σε επιδόσεις. Συνεπώς, τονίζεται έτι περαιτέρω η σπουδαιότητα των Apache για το ελληνικό οπλοστάσιο και υπογραμμίζεται η ανάγκη αναβαθμίσεως των παλαιότερων ΑΗ-64Α+ τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν στην ίδια διαμόρφωση που είχαν από την περίοδο αγοράς τους στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Για το λόγο αυτό σήμερα κινδυνεύουν άμεσα από τεχνολογική απαξίωση σε ό,τι αφορά τα ηλεκτροπτικά συστήματα παρατήρησης σκόπευσης και το περιβάλλον πιλοτηρίου που είναι αναλογικό, σε πλήρη αντιδιαστολή με τα «ψηφιακά» Apache Longbow.

Ειδική σημασία θα πρέπει να αποδοθεί στη συγκεκριμένη σχεδίαση αποστολής μεγάλης αποστάσεως με την εμπλοκή του συνδυασμού Apache – Chinook, η οποία μπορεί με τις ανάλογες τροποποιήσεις να αποτελέσει υπόδειγμα σχεδιάσεως Ειδικής Επιχειρήσεως εκτός Ελλάδος.

«Σιωπηλή» παρακολουθεί η Τουρκία

Πρέπει να τονίσουμε ότι η εν λόγω άσκηση μικρής κλίμακας η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, έλαβε χώρα για πρώτη φορά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με σημαντικά συμπεράσματα να εξάγονται κατά τη διεξαγωγή της.

Μάλιστα έχουμε διπλό συνδυασμό επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ. Κάτι ανάλογο δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν και από μόνο του λέει πολλά. Τόσο για το επίπεδο δυνατοτήτων και εκπαίδευσης του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού όσο και για την αποφασιστικότητα Ελλάδος και Κύπρου να μην επιτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου εκ μέρους της Τουρκίας.

Εντύπωση προκαλεί σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα ότι η όλη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο στον αμυντικό τομέα, δεν προκάλεσε κάποιου είδους αντίδραση από την Τουρκία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έγινε αντιληπτή. Όχι ότι θα είχε κάποια σημασία η όποια αντίδραση. Αυτό που μετράει είναι η βούληση που επιδείχθηκε από την ελληνική πλευρά και σηματοδοτεί μια μεταστροφή ισχυροποίησης του Δόγματος Αμυντικής Συνεργασίας το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε δυστυχώς είχε τυπικά και ουσιαστικά ατονίσει επί σειρά πολλών ετών. Αυτό φαίνεται ότι παύει να ισχύει πλέον!

Τέλος σημειώνεται ότι η άσκηση ενώ προβλήθηκε σήμερα από το ΓΕΕΦ, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες..

(http://www.army.gov.cy/el/announcements/details/event-677)

Tags

Related Articles

Back to top button
Close