Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Άφιξη πρώτων Marder 1A3 – Δωρεάν υλικό αξίας τουλάχιστον 60 εκατ. € για το ΓΕΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ΓΕΣ ανακοίνωσε την άφιξη στην χώρα στις 17 Οκτωβρίου, των πρώτων 6 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3. Τα οχήματα, που όπως αναφέρεται παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Γερμανία, θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το ΓΕΣ επισημαίνει ότι η απόκτηση των Μarder 1Α3, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα των μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων.

Η μεταφορά των Marder 1A3 από την Γερμανία έγινε οδικώς. Για λόγους ασφαλείας, καθώς οι οδηγοί συχνά διανυκτερεύουν με τα οχήματα σε μη φυλασσόμενους χώρους σταθμεύσεως, έχουν αποθηκευτεί μέσα στα οχήματα όλα όσα μπορούν να αφαιρεθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την μεταφορά δεν εφέρετο στον πυργίσκο το πυροβόλο 20 mm.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραλαβή των οχημάτων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και το σύνολο των 40 θα έχει παραδοθεί μέχρι τις αρχές του επομένου έτους. Τα οχήματα παραλαμβάνονται πλήρη, με αρχικούς φόρτους πυρομαχικών πυροβόλου και ανταλλακτικών πέραν των άλλων, ενώ συνοδεύονται από Γερμανούς που θα επιμεληθούν την εκπαίδευση των Ελλήνων. Όπως έχει δηλώσει ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τα έξοδα μεταφοράς καλύπτονται από την γερμανική πλευρά.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν παλαιότερες αναφορές της γερμανικής Rheinmetall, που προσδιόριζαν το τίμημα παραχωρήσεως 98 Marder 1A3 στην Ουκρανία σε 153 εκατ. €, υπολογίζεται ότι χάρη στην συμφωνία Παναγιωτόπουλου – Λαμπρέχτ, με την δωρεάν παραλαβή των 40 Marder 1A3 η Ελλάδα εξοικονομεί τουλάχιστον 60 εκατ. €.

Δεύτερη έκπληξη στα Marder 1A3: βαμμένα με χρώματα anti-IR!

Tags

Related Articles

Back to top button
Close