Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Από εβδομάδα Έλληνες αξιωματικοί στην Rheinmetall για τα Marder 1A3

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την Γερμανίδα ομόλογό του κα Κριστίν Λαμπρέχτ, κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, επιβεβαιώνοντας τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 με Marder 1A3 και η επιβεβαίωση των διμερών συζητήσεων για συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ, στόχος είναι η έναρξη υλοποιήσεως της συμφωνίας υποστηρίξεως της Ουκρανίας με τεθωρακισμένα, εντός του Ιουλίου. Όντως, σύμφωνα με έγγυρες πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, την Κυριακή 3 Ιουλίου αναχωρεί για την Γερμανία τριμελής επιτροπή Ελλήνων αξιωματικών, για να επιθεωρήσει από κοντά τα Marder 1A3 που ετοιμάζονται και να ενημερωθεί για όλες τις πτυχές της διαδικασίας.

Την επιτροπή απαρτίζουν αξιωματικοί από τις Διευθύνσεις Πεζικού, Ιππικού – Τεθωρακισμένων και Τεχνικού, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Γερμανία την ερχομένη εβδομάδα. Η επίσκεψη γίνεται στο Ούντερλους, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες και το κέντρο δοκιμών της Rheinmetall, όπου πραγματοποιούνται και οι εργασίες συντηρήσεως των τεθωρακισμένων των Γερμανικού Στρατού. Η εταιρεία, έχει αναλάβει και εκτελεί εργασίες πλήρους συντηρήσεως των Marder 1A3, με αντικατάσταση κάθε φθαρμένου απαρτίου, ώστε να αποδωθούν πλήρως λειτουργικά.

Το κόστος των εργασιών καλύπτεται πλήρως από την γερμανική κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι περί τα 15 τεθωρακισμένα είναι ήδη έτοιμα. Καθώς το έργο εκτελείται υπό την αιγίδα της γερμανικής κυβερνήσεως, οι εργασίες λαμβάνουν χώρα με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες και υπό την επίβλεψη του κλιμακίου επιθεωρητών του Γερμανικού Στρατού, που εδρεύει στο Ούντερλους.

Ως προς την συνεργασία στην αμυντικό βιομηχανικό τομέα, στην οποία αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ, είναι γνωστή η διαδικασία που ακολουθείται προς εξωδικαστική συμφωνία των εταιρειών KMW και Rheinmetall με το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά να εξασφαλίσει ταυτόχρονα και βιομηχανική επένδυση στην χώρα. Πρόθεση των γερμανικών εταιρειών είναι με κοινοπραξία, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα υπερσύγχρονη βιομηχανική μονάδα που θα υποστηρίξει το παγκόσμιο δίκτυό τους και θα υλοποιήσει προγράμματα για τον Ελληνικό Στρατό, με αποτέλεσμα σοβαρές πραγματικές κι όχι εικονικές, οικονομικές επιστροφές για την χώρα, πέραν της δημιουργίας μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο ευρύτερης προσεγγίσεως των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την προοπτική, η οποία συνοδεύεται από γερμανικές προτάσεις χρηματοδοτήσεως με ευνοϊκούς για την ελληνική πλευρά όρους. Η γερμανική πρόταση είναι ανοικτή για συμμετοχή και του Ελληνικού Δημοσίου στην νέα βιομηχανική μονάδα.

Δούρειος Ίππος Podcast # 019 Ανταλλαγή ΒΜΡ-1 με Marder 1A3: μια ψύχραιμη προσέγγιση

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close