Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ακόμη Marder 1A3 καθ’ οδόν για την Ελλάδα – Απάντηση ΥΕΘΑ στην Βουλή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Καθ’ οδόν για την Ελλάδα, βρίσκονται δύο ακόμη Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3, τα οποία αναμένεται να αφιχθούν την ερχομένη εβδομάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των παραληφθέντων οχημάτων του τύπου σε 20.

Στοιχεία για την συμφωνία των Marder αλλά και τις γενικότερες κυβερνητικές προθέσεις αναφορικώς με άλλα προγράμματα που αφορούν άρματα μάχης και νέα ΤΟΜΑ, των γερμανικών εταιρειών KMW και Rheinmetall, έδωσε ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στις 7 Φεβρουαρίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή στις 13 Ιανουαρίου.

Προφανώς επειδή η απάντηση έχει συνταχθεί αρκετές ημέρες πριν την δημοσίευσή της, ενημερώνει ότι έχουν παραληφθεί μόνο 14 Marder 1A3 ενώ όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ σε αυτά έχουν προστεθεί άλλα 4 από τις 27 Ιανουαρίου. Ο ΥΕΘΑ, στην απάντησή του, διαψεύδει τις πληροφορίες περί ακυρώσεως της παραδόσεως των υπολοίπων 20 Marder 1A3, την οποία τοποθετεί στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ενημερώνει επίσης ότι τα BMP-1 που αποσύρθηκαν από νησί του Αιγαίου, έχουν αντικατασταθεί χωρίς να δημιουργηθεί επιχειρησιακό κενό και με εξασφάλιση ομοιομορφίας του υλικού στις φρουρές της Ζώνης Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Όπως έχει γράψει από νωρίς ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, τα BMP-1 αντικαταστάθηκαν από M113.

O ΥΕΘΑ δεν απαντά στο ερώτημα εάν η συγκεκριμένη ελληνογερμανική συμφωνία προβλέπει άλλον τρόπο καλύψεως του αριθμού των προς αντικατάσταση BMP-1, πλην της παραχωρήσεως ισαρίθμων Marder 1A3, επειδή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μη υλοποιήσεως των συμφωνηθέντων, στα οποία φυσικά δεν προβλέπεται εναλλακτική.

Στο ερώτημα περί προθέσεως προμήθειας νέων ΤΟΜΑ KF41 Lynx και αναβαθμίσεως των Leopard 2A4, ο ΥΕΘΑ αναφέρει απλώς τις σχετικές γνωματεύσεις του ΣΑΓΕ. Προκαλεί εντύπωση ότι στην ερώτηση των βουλευτών, το ενδιαφέρον δείχνει να εστιάζεται αποκλειστικώς στο συγκεκριμένο υλικό ως απλή προσθήκη στο οπλοστάσιο, παραβλέποντας την πολύ σημαντική πρόταση γερμανικής επενδύσεως στην χώρα, με δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας. Σαφής ένδειξη της περιορισμένης αντιλήψεως που επικρατεί στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, ως προς την αναπτυξιακή διάσταση των συμβάσεων προμήθειας αμυντικού υλικού και γενικότερα της φύσεως αυτών ως πραγματικής επενδύσεως για την χώρα. Ο ΥΕΘΑ επίσης ερωτάται για εξελίξεις στην προαναγγελθείσα νέα Ελληνογερμανική αμυντική συμφωνία, χωρίς να δίνει όμως οποιαδήποτε απάντηση.

Ολόκληρη η απάντηση του ΥΕΘΑ, έχει ως εξής:

Παρελήφθησαν 4 Marder – Αναμένονται 400 επιπλέον M1117

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα «Στον αέρα η ΕλληνοΓερμανική συμφωνία αντικατάστασης των Ελληνικών TOMA BMP-1 με τα Γερμανικά Τ/Θ Marder», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜοU) που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας Γερμανίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, την 16η Σεπτεμβρίου 2022, προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση σαράντα (40) ΤΟΜΑ MARDER από τη Γερμανία στην Ελλάδα, προς αντικατάσταση των αντίστοιχων σαράντα (40) ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που θα παραχωρηθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των MARDER, μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραληφθεί δεκατέσσερα (14) ΤΟΜΑ, ενώ αναμένεται η παραλαβή επιπλέον έξι (6). Η παράδοση των υπολοίπων είκοσι (20) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο β΄ εξάμηνο τρέχοντος έτους. Αντιστοίχως, έχουν παραδοθεί είκοσι (20) ΒΜΡ-1 και για τα υπόλοιπα αναμένονται οι παραπάνω παραδόσεις.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ, τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 αντικαταστάθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται επιχειρησιακό κενό και να εξασφαλίζεται η ομοιομορφία του αμυντικού υλικού. Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι, η σταδιακή απόσυρση και αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 έχει ξεκινήσει από το έτος 2017.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σχεδίασης για την εν λόγω αντικατάσταση, προστέθηκε στην αμυντική διάταξη και ικανός αριθμός των νεοπαραληφθέντων, από τις ΗΠΑ, ΤΤΟΑ Μ1117.

Αναφορικά με την απόκτηση ΤΟΜΑ Lynx και την αναβάθμιση των Leopard, στην παρούσα φάση το ΣΑΓΕ έχει γνωματεύσει όπως εγκριθεί η ενεργοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων, όπως παρακάτω:
• Αναβάθμιση Αρμάτων Μάχης Leopard 2Α4, συμπεριλαμβανομένης αρχικής και εν συνεχεία υποστήριξης, για την αναβάθμιση 123 αρμάτων.
• Προμήθεια Νέου Ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ, συμπεριλαμβανομένης αρχικής και εν συνεχεία υποστήριξης, για την προμήθεια 205 ΤΟΜΑ LΥΝΧ.

Η υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, όπως και κάθε εξοπλιστικού προγράμματος, εξετάζεται στο πλαίσιο της επαύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΓΕΣ, με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και εντός των δυνατοτήτων του οικονομικού σχεδιασμού εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μετακίνηση ή αναδιάταξη δυνάμεων και μέσων, γίνεται με γνώμονα την επαύξηση της αμυντικής ισχύος και ουδόλως την αποδυνάμωσή της. Συναφώς, οι ΕΔ πραγματοποιούν αναδιάταξη Μονάδων και μέσων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, ωστόσο οι ειδικότερες ενέργειες, στις οποίες προβαίνουν, δεν δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, λόγω διαβάθμισης «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» και άνω.

Η γερμανική πρόταση και η “επένδυση που δεν θέλουν στην Ελλάδα”

Tags

Related Articles

Back to top button
Close