Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ στην Ναυτική Ευκολία Σούδας – Γνωριμία με τα CCA και CCM των SEAL

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επίσκεψη στην Ναυτική Ευκολία του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Σούδα (Naval Support Activity Souda) της Κρήτης, πραγματοποίησε στις 12 Ιουνίου ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, o οπ

Κατά την επίσκεψη, οι επίσημοι ήλθαν σε επαφή με προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που σταθμεύει στην Σούδα. Στην NSA Souda σταθμεύει σε μόνιμη βάση απόσπασμα της Ομάδας SEAL 10 του Ναυτικού των ΗΠΑ, που αντικαθίσταται εκ περιτροπής και βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα ανταποκρίσεως για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών περιστατικών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στα χειριστήρια ενός CCM Mk1.

Το απόσπασμα υποστηρίζεται από Απόσπασμα Ειδικών Σκαφών (SPECBOATDET) της Μοίρας Ειδικών Σκαφών 12 (Special Boat Squadron 12) του Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο. Από τα τέλη του περασμένου Απριλίου στην NSA Souda μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σύγχρονα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) της SBS 1 που χειρίζεται Ομάδα Ειδικών Σκαφών Ναυτικού Ειδικού Πολέμου. Τα ΣΑΠ μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων MC-130J Commando II της 352 Πτέρυγος Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στην Μεγάλη Βρετανία.

Οι επίσημοι ενημερώνονται πριν την επιβίβαση στο “12”, ένα CCM Mk1.

Τα ΣΑΠ του SPECBOATDET που αναπτύχθηκαν στην Σούδα, είναι δύο Μέσα Σκάφη Μάχης (CCM) και δύο μικρότερα Σκάφη Μάχης Εφόδου (CCA). Το CCM αντικατέστησε τα ΣΑΠ τύπου Mk V που υποστήριζαν τις Ομάδες SEAL μέχρι το 2012. H μεταφορά του από αέρος μπορεί να γίνει με αεροσκάφος C-17.

Απόπλους των δύο CCM Mk1 για έναν σύντομο πλου με τους επισήμους.

To CCM Mk 1 είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έχει μήκος 18,47 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα, βύθισμα 1,04 μέτρο και εκτόπισμα 29,8 τόννων. Το πλήρωμα αποτελείται από 4 άνδρες και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 19 επιβάτες ενώ το οφέλιμο φορτίο ανέρχεται σε 5 τόννους. Με δύο μηχανές MTU 8V2000 M94 ισχύος 1.250 ίππων εκάστη, είναι εφικτή η ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος 52 κόμβων ενώ η ταχύτητα ταξιδίου κυμαίνεται σε 40 κόμβους. Η ακτίνα δράσεως ανέρχεται σε 600 ν.μ.

Σκάφος CCM Mk 1 στην Σούδα.

To CCA είναι σκάφος 13,5 μέτρων, επίσης από αλουμίνιο, με 3μελές πλήρωμα, που μπορεί να μεταφέρει 12 επιβάτες ή οφέλιμο φορτίο 2,5 τόννων. Σε αντίθεση με το CCM, το CCA είναι ανοικτού τύπου και λόγω διαστάσεων μπορεί να μεταφερθεί και από μικρότερα αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 40 κόμβων και η αυτονομία του ανέρχεται σε 300 ν.μ.

Στο βάθος διακρίνονται δύο CCA παραβεβλημένα δίπλα σε ένα CCM Mk1.

Οι Έλληνες επίσημοι και ο Αμερικανός πρέσβης, επισκέφθηκαν και το κλιμάκιο της 352 SOW που έχει αναπτυχθεί στον αμερικανικό τομέα της αεροπορικής βάσης Σούδας. Εκεί παραμένει αεροσκάφος MC-130J, το οποίο συνεργάζεται αυτό το διάστημα σε συνεκπαιδεύσεις με τους SEAL είτε με ελληνικές δυνάμεις.

Σκάφος CCA ξεφορτώνεται από αεροσκάφος MC-130J της 352 SOW στην Σούδα, στις 28 Απριλίου.

O πρέσβης Πάιατ τόνισε με την ευκαιρία της επισκέψεως: “Η Σούδα […] είναι η πιο σημαντική μας πλατφόρμα για την προβολή της Αμερικανικής ισχύος στην στρατηγικώς δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από την Συρία στην Λιβύη στο σημείο ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας, είναι ένα βοήθημα κρίσιμης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι αεροπορικές, ναυτικές και άλλες δυνάμεις μας χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των Συμμαχικών υποχρεώσεων και για να βοθήσουν να έλθει η ειρήνη και σταθερότητα […] Η NSA Σούδα είναι μια επιχειρησιακή βάση ξηράς που επιτρέπει σε δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμάχων και συνεργατών να βρίσκονται εκεί που χρειάζονται όταν χρειάζονται ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία“.

Στην φωτογραφία αποκαλύπτεται η ανοιγόμενη μορφή παραθυρόφυλου των μετωπικών επιφανειών του θαλάμου διακυβερνήσεως του CCM Mk 1, για την εύκολη έξοδο/είσοδο προσωπικού.

Ο ίδιος πρόσθεσε, για την παράμετρο που σχετίζεται με τις Ειδικές Επιχειρήσεις: “Είμαι πολύ υπερήφανος να αποτελώ μέρος της εμβαθύνσεως της συνεργασίας μας με την κοινότητα των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Είχαμε την φανταστική ευκαιρία σήμερα να βγούμε έξω με μερικές από τις ομάδες μας Ειδικών Δυνάμεων που εδρεύουν εδώ στον Κόλπο της Σούδας -μία από τις μονάδες από την ιδιαιτέρα πατρίδα μου το Σαν Ντιέγκο- και να ακούσουμε από αυτές την αξία που αποδίδουν στις ευκαιρίες που έχουν εδώ στον Κόλπο της Σούδας για εκπαίδευση, συνεργασία και ανάπτυξη των ικανοτήτων τους όπως και την ικανότητα να δείξουν το μοναδικό εργαλείο που αντιπροσωπεύει η κοινότητα Ειδικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω την SOCEUR και όλους τους συνεργάτες στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων γι’ αυτό που κάνουν επίσης για να μετουσιώσουν την συνεργασία μας”.

Ενημέρωση στο κόκπιτ του MC-130J Commando II, για τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close