Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Καμμία “απαγόρευση” στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ για την χρήση αμερικανικού υλικού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η δημόσια επανάληψη της γνωστής και τυπικής προτροπής των ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους με διάλογο και η αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ένταση, παρερμηνεύεται αυτή την φορά από αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης (πιθανώς να δούμε και κάποια κόμματα;) ως δήθεν “κόκκινο φως” των ΗΠΑ προς την Αθήνα, στην μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων M1117 στα ελληνικά νησιά!

Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν μέσω του Πρακτορείου Anadolu φωτογραφίες τουρκικού UAV που δείχνουν, όπως υποστηρίχθηκε, αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού να εκφορτώνει τεθωρακισμένα οχήματα M1117 στην Λέσβο και την Σάμο, προ μερικών ημερών. Το δημοσίευμα επαναλάμβανε την τουρκική προπαγάνδα για δήθεν πρόνοια αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των ελληνικών νήσων, στην Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923. Για τον λόγο αυτόν, κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, ο οποίος απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ως ενταλώς αβάσιμους.

Πώς προέκυψε όμως το θέμα με την θέση που έλαβαν οι ΗΠΑ;

Στις 26 Σεπτεμβρίου, κατά την ενημέρωση Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, έγινε ο παρακάτω “διάλογος” μεταξύ ερωτώντος δημοσιογράφου και του εκπροσώπου Edward Price:

Ερώτηση: Προσφάτως η Ελλάδα μετέφερε δεκάδες τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων σε νήσους με καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως εγγύς της τουρκικής ενδοχώρας. Δεν ανησυχείτε που πραγματικά αυξάνονται αυτές οι εντάσεις ή κλιμακώσεις που προκαλεί η Ελλάδα;

Price: Βασική μας υπόθεση είναι ότι σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε για άλλη μια φορά σε ένα κυρίαρχο κράτος και η διατλαντική κοινότητα και η διεθνής κοινότητα στέκονται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, δεν είναι τώρα η ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και την διπλωματική επίλυση τυχόν διαφορών που ενδεχομένως έχουν.

Η ερώτηση τέθηκε από τον Kasım İleri, ανταποκριτή του τουρκικού ειδησεογραφικού Πρακτορείου Anadolu στο αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης και είναι σαφές ότι απέβλεπε στην διατήρηση της τουρκικής προπαγάνδας για δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων. Το Άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης περιέχει σαφή πρόνοια και αναφέρεται σε “Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις“, πέραν των δυνάμεων χωροφυλακής και αστυνομίας, επομένως δεν υπάρχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αλλά υφίστανται περιορισμοί για ναυτικές βάσεις κ.λπ. 

Επί της ουσίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά να επαναλάβει μια γενική απάντηση, χωρίς να θίξει την ουσία του ερωτήματος, δηλαδή εάν υπάρχει αντίρρηση στην οποιαδήποτε χρησιμοποίηση του αμερικανικής προελεύσεως υλικού από την Ελλάδα. Καθώς η Τουρκία στις 25 Σεπτεμβρίου επέδωσε διάβημα στις ΗΠΑ με το οποίο ζητεί την λήψη μέτρων ώστε η Αθήνα να “συμμορφωθεί” με το δήθεν καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως των νήσων, η απάντηση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, δεν δείχνει να έχει αποδοθεί κάποια σημασία στο συγκεκριμένο διάβημα.

Αυτό έγινε αντιληπτό προφανώς και από τον Τούρκο δημοσιογράφο, οπότε στην σχετική ανταπόκριση του Πρακτορείου Anadolu, δεν υποστηρίζεται οτιδήποτε ως προς απαγόρευση ή όχι των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την χρήση αμερικανικού πολεμικού υλικού. Αναφέρει απλώς την πάγια έκφραση της αμερικανικής θέσης, για ενθάρρυνση συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας προς διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης.

Στην Ελλάδα, αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες και ο Τύπος παρερμήνευσαν σκοπίμως την περίπτωση, αναφέροντας δήθεν απαγόρευση μεταφοράς των M1117 σε νήσους του Αιγαίου από τις ΗΠΑ. Προφανώς, επειδή η αυθαίρετη ερμηνεία συμβαδίζει με την ανεύθυνη θέση που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν η κυβέρνηση αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά. Βεβαίως, η μεταφορά των M1117 και άλλων οπλικών συστημάτων στις νησιωτικές φρουρές, καταρρίπτουν αυτή την ανοησία.

Το “ναυάγιο” των κορβετών, η κινδυνολογία και το “τέλος των εξοπλισμών”

Tags

Related Articles

Back to top button
Close