Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκριση προγράμματος προμήθειας Αυτόνομων Πυρομαχικών για ΓΕΣ και ΔΕΠ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πρόοδος στις διαδικασίες προμήθειας Αυτόνομων Πυρομαχικών (Loitering Munition) από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπήρξε το τελευταίο διάστημα, βάσει αποφάσεων της στρατιωτικής ηγεσίας, που εξελίσσει διαρκώς τον σχεδιασμό για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στην 16η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στις 30 Οκτωβρίου, μια από τις αποφάσεις που ελήφθησαν όσον αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, ήταν η έγκριση σχετικών μελετών προγραμμάτων για Αυτόνομα Πυρομαχικά.

Την κατάρτιση διακλαδικής μελέτης, που θα εξέταζε τις ανάγκες υπό το πρίσμα και των τριών Κλάδων, είχε αναλάβει το ΓΕΣ και όπως φαίνεται, η προμήθεια συστημάτων θα εξελιχθεί τμηματικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα γίνουν προμήθειες συστημάτων για την κάλυψη αναγκών του ΓΕΣ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).  

Στην σχετική μελέτη, υπήρξε η διάσταση της εξετάσεως των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα. Ωστόσο, καθώς η απαίτηση χαρακτηρίζεται επείγουσα, το αναμενόμενο είναι ότι θα γίνει προμήθεια από έναν ή περισσότερους ξένους οίκους. Δεδομένου πάντως ότι ο ρυθμός εξελίξεων στον συγκεκριμένο χώρο είναι πολύ ταχύς, αναμένεται η κάλυψη των αναγκών του οπλοστασίου σε κάποιο βάθος χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακλαδική μελέτη του ΓΕΣ καταρτίσθηκε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον πόλεμο που μαίνεται μέχρι σήμερα, έχοντας αναδείξει κατά εντυπωσιακό τρόπο την επίδραση των Αυτόνομων Πυρομαχικών στο πεδίο. Οι επιτελείς εργάσθηκαν στηριζόμενοι σε συμπεράσματα και διδάγματα που είχαν εξαχθεί από την χρήση Αυτόνομων Πυρομαχικών σε προηγούμενες συγκρούσεις, όπως στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Λιβύη. Είναι προφανές ότι έκτοτε, επιβεβαιώθηκε στο πολλαπλάσιο η αναγκαιότητα των όπλων αυτών ενώ παρακολουθούνται επισταμένως οι εξελίξεις, ως προς τις Τακτικές, Τεχνικές και Διαδικασίες (TTP) που εφαρμόζουν οι εμπόλεμοι.

Μελέτη για Περιφερόμενα Πυρομαχικά και ο εφοδιασμός του Πεζικού αντί για SPIKE NLOS

 

Related Articles

Back to top button
Close