Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η αντικατάσταση των BMP-1 από M113 – Ενισχύεται η ετοιμότητα της ΑΣΔΕΝ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί η είδηση ότι “ξεκίνησε” η απόσυρση από τις μονάδες των νησιών στην Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, των παλαιών τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1.

Η είδηση διανθίζεται από συνωμοσιολογικού χαρακτήρα φράσεις και αυθαίρετες – εσφαλμένες πληροφορίες, που αποβλέπουν στον εντυπωσιασμό. Τα νησιά “αφοπλίζονται” και οι Σχηματισμοί μένουν “ακάλυπτοι“, είναι φράσεις με τις οποίες περνάνε εντελώς αβάσιμα και παραπλανητικά μηνύματα που υπονομεύουν το εθνικό φρόνημα της κοινής γνώμης. Και καθώς η εξέλιξη αποδίδεται στον εξωφρενικό ισχυρισμό περί κυβερνητικού στόχου “να αφοπλίσει από ΤΟΜΑ όλο το Αιγαίο και να τα στείλει στην Ουκρανία“, είναι προφανής η μικροπολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετείται.

Η επίκληση της συγκρίσεως επιδόσεως βεληνεκούς (χρησιμοποιείται ο εσφαλμένος όρος “ακτίνα δράσης”) μεταξύ του πυροβόλου 73 mm του BMP-1 και του πυροβόλου 20 mm του ΤΟΜΑ Marder 1A3, είναι εντυπωσιακή. Παραλείπεται να αναφερθεί η πτωχότατη ακρίβεια κι ως εκ τούτου το λίαν περιορισμένο πραγματικό βεληνεκές του πυροβόλου χαμηλής πιέσεως του BMP-1, ούτε αποκαλύπτεται ότι είχε παύσει να χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του γενικώς ανίδεου κοινού.

Επιπλέον, η προσπάθεια δυσφημίσεως του Marder 1A3, ως σύστημα με το οποίο έχει συμφωνηθεί η αντικατάσταση των BMP-1, αποδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλα ελατήρια. Υποστηρίζεται ότι τα Marder 1A3 που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός μαζεύτηκαν από τις γερμανικές μάντρες σε αθλία κατάσταση ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τέτοια δεν υπάρχουν αφού ήδη έχουν γίνει σκραπ και τα παραχωρούμενα ανήκουν στον κατασκευαστή, δηλαδή στην Rheinmetall, η οποία έχει διατηρήσει αποθηκευμένο έναν αριθμό. Αυτά είναι που όπως έχουμε αναφέρει, επανέρχονται σε ενέργεια βάσει των εργασιών που προβλέπονται για παράδοση και στον ίδιο τον Γερμανικό Στρατό ενώ επιτροπή του Ελληνικού Στρατού που τα επιθεώρησε, τα βρήκε σε κάτι παραπάνω από ικανοποιητική κατάσταση. Μάλιστα, στα οχήματα εγκαθίστανται και υπερσύγχρονα υποσυστήματα, όπως το θερμικό σκοπευτικό 3ης γενιάς, όπως αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. 

Έκπληξη στα Marder 1A3: Φέρουν θερμικό σκοπευτικό πυροβολητή 3ης γενιάς!

Αυτό όμως που δεν λέει η “είδηση”, είναι ότι στην θέση των BMP-1 που αποσύρονται, έχουν ήδη μεταφερθεί στις μονάδες οι αντικαταστάτες τους, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113Α1. Δεν ισχύει δηλαδή η εντύπωση που αφήνεται, ότι η απόσυρση των πρώτων, σημαίνει μείωση του αριθμού των τεθωρακισμένων στα νησιά. Καθώς το παλαιό σοβιετικό όχημα σε ρόλο ΤΟΜΠ χρησιμοποιείτο και με ένα απλό βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm ως οπλισμό, από τεχνικής απόψεως, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Μάλιστα το Μ113Α1 μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό οπλιτών και πιο άνετα, στο διαμέρισμα μεταφερόμενου προσωπικού. Επομένως, κανένα κενό δεν προκύπτει. Aντιθέτως, ο εφοδιασμός των μονάδων με υλικό πολύ μεγαλύτερης αξιοπιστίας, που ανέβασε άμεσα τον δείκτη διαθεσιμότητος ο οποίος λόγω των BMP-1 ήταν μέτριος, αύξησε κατακόρυφα την ετοιμότητα και το αξιόμαχο. 

Τα Μ113Α1 προέρχονται από άλλες μονάδες του ηπειρωτικού κορμού που θεωρούνται εφεδρείες και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει κρίσιμες ανάγκες. Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχει πίεση, και σε αυτές τις μονάδες, θα επανέλθουν Μ113Α1, από αυτά που θα πλεονάζουν από τους Σχηματισμούς του Δ΄ Σώματος Στρατού οι οποίοι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα Marder 1A3.

Οι διαδικασίες άμεσης αντικαταστάσεως των BMP-1 από Μ113Α1 που εφαρμόζονται, είναι οι αυτονόητες που θα έκανε κάθε στρατός ο οποίος όφειλε να διευθετήσει μια παρόμοια κατάσταση, η οποία από κάθε άποψη είναι θετική: παλαιό και αμφιβόλου αξίας υλικό αντικαθίσταται στις μονάδες της ΑΣΔΕΝ από πιο αξιόπιστο και εύκολο στην υποστήριξη ενώ μονάδες στο Δ΄ Σώμα Στρατού εξοπλίζονται με μεταχειρισμένα αλλά πολύ ανώτερα ΤΟΜΑ. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι η διαδικασία αντικαταστάσεως των BMP-1 δεν άρχισε τώρα αλλά από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ηγεσίας, προς υλοποίηση της συμφωνίας ανταλλαγής με την Γερμανία.

ΒΜΡ-1: από την τραγωδία στο Τζόκερ – Ένας αξιωματικός περιγράφει

Tags

Related Articles

Back to top button
Close