Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παροπλισμός του LCS 11 SIOUX CITY και το ελληνικό ενδιαφέρον

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 14 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παροπλισμού του Πλοίου Παράκτιας Μάχης (LCS 11) SIOUX CITY πριν καν την συμπλήρωση 5ετίας από την ένταξή του σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ, στις 17 Νοεμβρίου 2018. Θα ακολουθήσει στις 29 Σεπτεμβρίου το LCS 9 LITTLE ROCK που τέθηκε σε υπηρεσία στις 16 Δεκεμβρίου 2017 και αργότερα τα ελαφρώς παλαιότερα LCS 5 MILWAUKEE και LCS 7 DETROIT, σύμφωνα με τον αμυντικό προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2023 που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Τα πλοία επιχειρούσαν με την 2η Μοίρα Πλοίων Παράκτιας Μάχης με έδρα τον Ναύσταθμο του Μέυπορτ, στην Ανατολική ακτή. Η Μοίρα είχε δύναμη οκτώ LCS, με τα υπόλοιπα τέσσερα (LCS 13, 15, 17, 19) να προτείνεται η απόσυρσή τους το 2025. 

Το LITTLE ROCK είχε πρωταγωνιστήσει στο περιστατικό ζημιάς του μειωτήρα, κατά την διάρκεια πλου τον Φεβρουάριο του 2020, που τον Οκτώβριο, έπληξε και το DETROIT. Η επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία της Lockheed Martin με την γερμανική RENK, οδήγησε στην απόφαση επισκευής υφισταμένων πλοίων και της εφαρμογής της τεχνικής λύσεως στα υπό ναυπήγηση πλοία. Το ενδιαφέρον είναι ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε την διόρθωση και πλοίων που είχε αποφασισθεί ήδη να αποσυρθούν! Έτσι, τα SIOUX CITY (LCS 11) και ST LOUIS (LCS 19) έχουν ήδη επιδιορθωθεί και το ίδιο αναμένεται να γίνει με τα LCS 13, 15, 17.

Είναι λοιπόν αξιοσημείωτο ότι το προ ολίγων ημερών παροπλισμένο SIOUX CITY δεν αντιμετωπίζει πλέον το ζήτημα του μειωτήρα. Από πλευράς οπλισμού, φέρει εκτοξευτή Mk 49 με 21 βλήματα RIM-116 RAM, πυροβόλο Mk110 των 57 mm και 6 τορπίλες Mk50.

Τα ίδια ισχύουν και με το LITTLE ROCK ενώ τα MILWAUKEE και DETROIT έχουν ισχυρότερη σύνθεση οπλισμού, με επιπλέον Τμήμα Πυραύλων Επιφανείας Επιφανείας (SSMM) των 24 βλημάτων AGM-114L LONGBOW HELLFIRE και δύο πυροβόλα Mk44 των 30 mm.

Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού μετά την ενημέρωση για επικείμενο παροπλισμό των τεσσάρων συγκεκριμένων LCS, οριοθετείται από δύο βασικές προϋποθέσεις. 

α) Η πρώτη σχετίζεται με την διόρθωση του προβλήματος του μειωτήρα. Δεν είναι επιθυμητή η απόκτηση πλοίων που δεν έχουν υποβληθεί σε τροποποίηση με την εφαρμογή της τεχνικής λύσεως των Lockheed Martin – RENK. 

β) Η δεύτερη αφορά το κόστος. Η ελληνική πλευρά έχει μεταφέρει ήδη στην αμερικανική, ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο στην περίπτωση που τα πλοία παραχωρηθούν δωρεάν.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το SIOUX CITY ενδιαφέρει σε πρώτη φάση, καθώς έχει υποβληθεί στην τροποποίηση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του μειωτήρα. Τα υπόλοιπα όμως δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση. Επιλυμένο το πρόβλημα, είναι και στο ST LOUIS, όμως αυτό προτείνεται να παροπλισθεί το 2025, χωρίς ακόμη έγκριση περί αυτού.

Από εκεί και πέρα, η προοπτική δωρεάν παραχωρήσεως των πλοίων, δείχνει δύσκολη. Το Ναυτικό των ΗΠΑ προσδιορίζει για τα τέσσερα LCS που προτείνεται να αποσυρθούν το 2025, όπως και άλλα δύο της κλάσεως INDEPENDENCE, να διατεθούν προς Στρατιωτική Πώληση Αλλοδαπής (FMS).

Συνέχεια θα δοθεί μετά και την αποστολή επιτροπής αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, για να επιθεωρήσει πλοίο του τύπου, πιθανώς το SIOUX CITY.

Πλησιάζει η παράδοση των πρώτων MH-60R – Απομακρύνεται αυτή των P-3B

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close