Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΔΟΥΣΑ: Διδάγματα μιας άσκησης και η εικονική πραγματικότητα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ασκήσεις όπως η πολυεθνική ΜΕΔΟΥΣΑ, που διεξάγεται σε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σε τακτικό επίπεδο για τις μονάδες και τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν. Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις ουσιαστικώς “εκπαιδεύονται” στις διαδικασίες και τακτικές ΝΑΤΟ από τους Έλληνες, καθότι υστερούν σοβαρά και είναι ιδιαιτέρως αρτηριοσκληρωτικές. Το ίδιο πράττουν επί δεκαετίες, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, από την εποχή που η Αίγυπτος έφυγε από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Επειδή η “χημεία” με τους Έλληνες είναι εξαιρετική, οι Αιγύπτιοι προσβλέπουν σε αυτή την συνεργασία, η οποία είναι πολυεπίπεδη. Το σημαντικότερο είναι τα κέρδη σε επίπεδο υψηλής πολιτικής, όπου οι δύο χώρες εμφανίζονται να διαδραματίζουν παραγωγικό και σταθεροποιητικό ρόλο, από κοινού με μικρότερους “παίκτες”, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μονίμως προβληματική Τουρκία.

Κανείς βεβαίως δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι εξαιτίας αυτών των ασκήσεων, Αθήνα και Λευκωσία έχουν να αναμένουν την στρατιωτική συνδρομή οποιουδήποτε, σε περίπτωση πραγματικής τουρκικής ένοπλης απειλής. Η ΜΕΔΟΥΣΑ όμως συγκεκριμένα, μας προσφέρει αρκετά ερεθίσματα για να αντιληφθούμε καλύτερα ορισμένα πράγματα ως προς το γενικότερο επίπεδο τωδν Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το 2016, κυρίαρχη στις ασκήσεις ΜΕΔΟΥΣΑ είναι η παρουσία του ελικοπτεροφόρου ANWAR EL SADAT, κλάσεως Mistral. Το πλοίο προοριζόταν για την Ρωσία αλλά η συμφωνία ναυάγησε και η Αίγυπτος έσπευσε να το αποκτήσει. Πρόκειται για εντυπωσιακό απόκτημα για το Αιγυπτιακό Ναυτικό αλλά από τις φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται, διαπιστώνουμε ότι απουσιάζουν από αυτό, εκείνα τα οπλικά συστήματα για τα οποία υποτίθεται ότι προορίζεται: τα αεροπορικά μέσα.

Στην ΜΕΔΟΥΣΑ, βλέπουμε διαρκώς το κατάστρωμα του SADAT να γεμίζει από ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού (Apache, Chinook) και του Πολεμικού Ναυτικού (Aegean Hawk). Πού είναι τα εναέρια μέσα του Αιγυπτιακού Ναυτικού; Η απάντηση είναι ότι δεν διαθέτει… Τα 10 ελικόπτερα SH-2G Super Seasprite και 5 Sea King ανθυποβρυχιακού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας, επιχειρούν με την Αιγυπτιακή Αεροπορία, η οποία αρνείται να επιτρέψει την εξόρμησή τους από οτιδήποτε άλλο εκτός των αεροπορικών βάσεών τους! 

Το SADAT δεν φέρει κανέναν οπλισμό αυτοπροστασίας και γι’ αυτό φορτώνονται και αναπτύσσονται στο κατάστρωμά του δύο εποχούμενα στοιχεία Avenger, με πυραύλους εδάφους – αέρος βραχέως βεληνεκούς Stinger! Στο εσωτερικό του, κρίσιμα διαμερίσματα όπως το Κέντρο Επιχειρήσεων, στο οποίο οι Ρώσοι σκόπευαν να εγκαταστήσουν γιγαντοθόνες για άμεση αντίληψη και εικόνα από το υπερσύγχρονο σύστημα Διοικήσεως & Ελέγχου (C2) παραμένουν κενά. Οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι, χαρακτηρίζουν το SADAT “κρουαζιερόπλοιο”, το οποίο αποκτά μερική πολεμική ικανότητα κάθε φορά που φιλοξενεί ελληνικά ελικόπτερα! Προφανώς κάποια στιγμή, το ελικοπτεροφόρο θα αποκτήσει τον ρόλο του, ασχέτως εάν αυτό μπορεί να απαιτήσει δεκαετίες…

Τα παραπάνω, δεν αναφέρονται για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για να αντιληφθούμε κάτι πολύ απλό: μπορεί να μεμψιμοιρούμε συχνά για τις αδυναμίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο σε καμμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να φτάνει σε σημείο καλλιέργειας απαξιωτικού πνεύματος έναντι αυτών. Δόξα τω Θεώ, είμαστε αρκετά προηγμένοι στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και δεν αντιμετωπίζουμε τις εξωφρενικές καταστάσεις των Αιγυπτίων γειτόνων σε θέματα διακλαδικότητος και επιχειρησιακής αντιλήψεως. Αν δεν υπήρχαν σοβαροί πολιτικοί λόγοι, αν μπορούσε να καταπολεμήσουμε την κομματοκρατία – αναξιοκρατία, να καλλιεργήσουμε ένα περισσότερο “επιθετικό” πνεύμα πολεμικής εγρηγόρσεως και προπαρασκευής, αν μπορούσαμε να απομακρυνθούμε από τις “δημόσιες σχέσεις”, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα.

Η οικονομική κρίση έπληξε σοβαρά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, λόγω δραστικών περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό και μέτρων όπως η μείωση του αριθμού εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, η διακοπή των προσλήψεων ΕΠΟΠ και η απαξίωση της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οικονομικοί περιορισμοί είχαν αρχίσει να επιβάλλονται αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η κρίση που ταλαιπωρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει υπερβεί σε διάρκεια την δεκαετία. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν έχουμε τους πόρους που αφιερώνουν επί παραδείγματι οι Αιγύπτιοι αλλά σίγουρα γνωρίζουμε να αξιοποιούμε καλύτερα ό,τι έχουμε. Αν συνεχίσουμε έτσι όμως, όπως πάμε δεν θα αποφύγουμε εικονικές πραγματικότητες, όπως αυτή του Αιγυπτιακού Ναυτικού με το SADAT.

Εάν θέλουμε να διατηρηθεί η Αποτρεπτική Ισχύς μας, η πολιτική και στρατιωτική αντίληψη για τις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αλλάξει σύντομα και να επικρατήσει μεγαλύτερη σοβαρότητα. Σοβαρότητα. Όχι σοβαροφάνεια.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close