Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι τα δύο πρώτα F-16V που παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, η τελετή παράδοσης στην Πολεμική Αεροπορία των δύο πρώτων μαχητικών F-16 που αναβαθμίστηκαν στην έκδοση F-16V. Τα δύο αεροπλάνα είναι μονοθέσια, το ένα πρώην F-16C Block 52+ και το άλλο ένα πρώην F-16C Block 52+ Advanced.

Το “505” προσγειώθηκε στην Τανάγρα στις 2 Φεβρουαρίου 2021 και ανήκε στην 343 Μοίρα “Αστέρι”. Ήταν το δεύτερο αεροπλάνο του προγράμματος. Ακολούθησε ως τρίτο το “006”, που κατέφθασε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στις 2 Απριλίου 2021, προερχόμενο από την 336 Μοίρα “Όλυμπος”.

Πρόκειται για τα δύο μονοθέσια αεροπλάνα, από τα τέσσερα που εισήχθησαν στην ΕΑΒ (τα υπόλοιπα δύο ήταν διθέσια) για να αποτελέσουν τα λεγόμενα “kitproof” των εκδόσεων Block 52+ και Block 52+ Advanced.

Σημειώνεται ότι στο λογισμικό των δύο αεροσκαφών, δεν έχουν περάσει ακόμη κάποιες τελευταίες ενημερώσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέχρι τα τέλη του μηνός εξάλλου, αναμένεται και η επιστροφή πρώτου αεροσκάφους, του “005”, ένα πρώην F-16C Block 52+ Advanced, που από τον Φεβρουάριο του 2021 βρίσκεται στις ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκε ως το πρωτότυπο του προγράμματος.

Όπως έχει ανακοινώσει επισήμως η ΕΑΒ, εντός του 2022 προβλέπεται να παραδώσει τουλάχιστον 6 αναβαθμισμένα F-16V. Σε αυτά, θα προστεθεί ως 7ο, το “005” που θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Lockheed Martin, «Το προσωπικό της ΕΑΒ που εργάζεται στο πρόγραμμα F-16 Viper αποτελείται από μια κεντρική ομάδα περισσότερων των 21 έμπειρων υπαλλήλων ενώ έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής δεκάδες νέοι υπάλληλοι στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών φάσεων. Οι αναβαθμίσεις των F-16 σε Viper έχουν φέρει πολύτιμες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα προγράμματα της Lockheed Martin οδήγησαν σε περισσότερες από 350 νέες προσλήψεις στην ΕΑΒ από το 2021, περισσότερες από όσες έχουν πραγματοποιηθεί σε μια ολόκληρη δεκαετία».

Ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά την τελετή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μία πολύ σημαντική μέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, καθώς εδώ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης (που συνέβαλαν και αυτοί με τον τρόπο τους στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας στην ΕΑΒ, συνεργαζόμενοι βέβαια με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) κι επίσης παρουσία σύσσωμης της Στρατιωτικής Ηγεσίας, έγινε η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων αεροσκαφών F-16 εκδοχής “Viper”, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους F-16 αυτή τη στιγμή στον κόσμο, από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία.

Αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να συνεχίσει και να επαυξήσει αυτό το έργο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δύο πρώτα από τα 83 συνολικά αεροσκάφη εκδοχής “Viper” που τελικά θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία θα την καταστήσουν ακόμα πιο ισχυρή.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του μέσα και θα επαυξήσει ακόμα περισσότερο τη συνολική ισχύ της.

Άρα η σημερινή μέρα είναι άλλο ένα ορόσημο στην συνολική προσπάθεια που κάνουμε συστηματικά και μεθοδικά εδώ και κάποια χρόνια να αναβαθμίσουμε συνολικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Να επαυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ τους με ό,τι αυτό θετικό συνεπάγεται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και την επαύξηση του ρόλου τους ως ισχυρού και αξιόπιστου εταίρου, παρόχου σταθερότητας και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στο πρόγραμμα αυτό. Ασφαλώς και στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Μόλις είχαμε τη χαρά να συγχαρούμε τους δύο πρώτους πιλότους των δύο πρώτων “Viper”. Κι ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην “Lockheed Martin”, η οποία διά εκπροσώπων της βοήθησε στην εξέλιξη και τη διεκπεραίωση αυτού του προγράμματος.

Τώρα πλέον θα έχουμε σταθερή ροή αεροσκαφών που θα παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι να φτάσουμε το συνολικό αριθμό των ογδόντα τριών. Τη στρατηγική αυτή σχέση της “Lockheed Martin” με την ΕΑΒ που αντανακλά τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επιβεβαίωσε εδώ και με την παρουσία του σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κοντά μας σε αυτή την τελετή.

Πάμε λοιπόν σε ακόμα περισσότερα, ακόμα καλύτερα, για την συνολική αναβάθμιση, την νέα εποχή στην ουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Οι εντυπώσεις του Α/ΓΕΑ για το F-35A από την πτήση εναντίον F-16 Block 52+

Tags

Related Articles

Back to top button
Close