Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

F-16V: Το “005” φεύγει, το “505” έφθασε στην ΕΑΒ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την αναχώρηση του “005” που είναι και το πρωτότυπο αεροσκάφος του προγράμματος F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας, προγραμματισμένο να αναχωρήσει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου για τις ΗΠΑ, κατέφθασε σήμερα το δεύτερο αεροσκάφος στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Πρόκειται για ένα μονοθέσιο F-16C Block 52+ με αριθμό ουράς “505”, που ανήκει στην 343 Μοίρα “Αστέρι” της 115 Πτέρυγας Μάχης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το “505” επρόκειτο να έλθει στην ΕΑΒ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου αλλά η άφιξή του επιταχύνθηκε. Το “505”, μαζί με ένα ομοιότυπο διθέσιο, πρόκειται να αποτελέσουν τα λεγόμενα “kitproof” αεροσκάφη της εκδόσεως Block 52+, μαζί με άλλα δύο αντίστοιχα, μονοθέσιο και διθέσιο, της εκδόσεως Block 52+ Advanced, που ακολουθούν.

Το “005” θα πετάξει μέχρι το Βέλγιο με τον δοκιμαστή ιπτάμενο της Lockheed Martin Τζόσουα Κόβατσεκ, απόστρατο αντισμήναρχο της USAF με υπηρεσιακό κωδικό “Blue”, καθώς η βοηθός δοκιμών (με καταγωγή από τις Φιλιππίνες – η άχρηστη πληροφορία της ημέρας) αποχώρησε από την Ελλάδα προ ημερών. Τις προηγούμενες ημέρες, ο δοκιμαστής πιλότος πραγματοποίησε αρκετές πτήσεις, κάποιες εκ των οποίων προς το Ιόνιο διαρκείας μέχρι και 2 ωρών, με συνοδεία πάντα από άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συνολικώς συμπληρώθηκαν περί τις 10 ώρες πτήσης. Στις πτήσεις αυτές δοκιμάστηκαν όλα τα συστήματα από πλευράς λειτουργικότητος, για το απαιτητικό πολύωρο ταξίδι πάνω από τον Ατλαντικό.

Στις 1 Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΒ, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ξεναγήθηκε στο “005” ενώ είχε και ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, όπως και για την συντήρηση των αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Rafale: Οι τιμές μονάδος για μεταχειρισμένα και καινούργια

Tags

Related Articles

Back to top button
Close