Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σε λίγες εβδομάδες ταξιδεύει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το πρωτότυπο F-16V (“005”)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Φωτογραφικό υλικό από το πρώτο αεροπλάνο του προγράμματος F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, δημοσιοποίησε η Lockheed Martin με αφορμή την σημερινή τελετή παραδόσεως των πρώτων δύο αεροπλάνων στην Πολεμική Αεροπορία.

Το “005”, ένα F-16C Block 52+ Advanced που επιχειρούσε με την 335 Μοίρα, εισήλθε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στις 3 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο. Εκεί παρέμεινε μήνες, για την προετοιμασία του που αφορούσε την αφαίρεση παλαιών συστημάτων, υποσυστημάτων, καλωδιώσεων κ.λπ. και στα τέλη του έτους εκείνου τοποθετήθηκαν όλα τα νέα module της εκδόσεως V, που έχει προετοιμάσει η Lockheed Martin.

23 February 2021, Run Station 8, RS 8, Fort Worth Flightline: Greek F-16 tail number 005 arrives at the Fort Worth, Texas production facility for upgrades to the jet. The jet is a part of the company’s “F-16V” upgrade program. The aircraft was piloted by DCMA pilot Joshua Kubacz from Greece to Fort Worth with a layover at Shaw AFB, South Carolina.

Έπειτα από σειρά δοκιμών και ελέγχων στο έδαφος, το “005” πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση με Αμερικανό χειριστή της Lockheed Martin, στις 17 Ιανουαρίου 2021 κι εν συνεχεία πέταξε στις ΗΠΑ για εκτενές πρόγραμμα πτητικών και επί του εδάφους δοκιμών, τον επόμενο μήνα. Στις ΗΠΑ, το αεροπλάνο υποβλήθηκε σε σειρά μακρών δοκιμών και πιστοποιήσεων, μέχρι την τελική πιστοποίηση από την Αεροπορία των ΗΠΑ του συνολικού “πακέτου” αναβάθμισης.

Σύμφωνα με την Lockheed Martin, τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

– Ραντάρ AESA APG-83.

– Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT.

– Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια.

– Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5.

– Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων JASSM και Paveway II.

– Δυνατότητα Link-16.

Το “005” αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Greek F-16 tail number 0005 arrives at the Fort Worth, Texas production facility for upgrades to the jet. The aircraft was piloted by DCMA pilot Joshua Kubacz from Greece to Fort Worth with a layover at Shaw AFB, South Carolina.

Στην επίσημη τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην ΕΑΒ, ο κ. Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Global Pursuits Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics/International δήλωσε:

Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για όλους εμάς στη Lockheed Martin, καθώς βιώνουμε την επιτυχή πρόοδο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 με την παράδοση των δύο πρώτων αναβαθμισμένων F-16 στην έκδοση Viper. Αυτό αποδεικνύει την άριστη συνεργασία μας με την Πολεμική Αεροπορία, το Υπουργείο Άμυνας, την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και φυσικά την ΕΑΒ που παρέδωσε εντός χρονοδιαγράμματος τα πρώτα αναβαθμισμένα μαχητικά. Η στενή συνεργα

σία μας με την ελληνική βιομηχανία αξιοποιεί την εμπειρία και τις γνώσεις μας, από κοινού με τα στελέχη του προγράμματος στις ΗΠΑ. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει ένα success story για την ΕΑΒ τα επόμενα χρόνια και θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Παράλληλα, διασφαλίζει ότι τα μαχητικά F-16 θα συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΠΑ και να επιχειρούν σε διάφορες αποστολές, ως μια προηγμένη πλατφόρμα με απαράμιλλες δυνατότητες“.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Αύγουστο 2023 έρχονται τα επόμενα 12 Rafale

Tags

Related Articles

Back to top button
Close