Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Αύγουστο 2023 έρχονται τα επόμενα 12 Rafale

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 30 Αυγούστου, εμφανίσθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πρώτες φωτογραφίες του πρώτου Rafale EG νέας κατασκευής (με αριθμό ουράς “450”) στις εγκαταστάσεις της Dassault και δεν ξέφυγε του φωτογραφικού φακού των Γάλλων παρατηρητών αεροπλάνων (spotters) που παραμόνευαν. Το αεροπλάνο εκτελεί δοκιμαστικές πτήσεις για την διαπίστωση της σωστής λειτουργίας όλων των συστημάτων, μέχρι να αφιχθεί προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που θα το παραλάβει και θα πετάξει για την 114 Πτέρυγα Μάχης, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γράψει από πέρυσι ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η σύμβαση προβλέπει την παράδοση με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά μήνα, με το έκτο να πετάξει για την Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε από την Dassault να διερευνήσει κατά πόσο θα μπορούσε να παραδοθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα το δεύτερο αεροπλάνο (“451”), δηλαδή στις αρχές αντί στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στην Ελλάδα δύο αεροπλάνα μαζί.

Αυτό επιδιώχθηκε επειδή κάθε φορά πρέπει να μεταβαίνει προσωπικό μαζί με κάποια υλικά στην Γαλλία, οπότε στην περίπτωση της αφίξεως ανά ζεύγη περιορίζεται το κόστος, ενώ θεωρείται και ασφαλέστερο να πετούν δύο αεροπλάνα μαζί αντί ενός. Τελικώς η γαλλική εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και μένει να δούμε εάν αυτό θα μπορέσει να γίνει στα επόμενα αεροπλάνα.

Τα μονοθέσια Rafale EG λαμβάνουν αριθμούς ουράς “450”, “451”, “452”, “453” ενώ τα διθέσια Rafale DG τους “441” και “442”.

Η αρίθμηση δεν ακολουθεί την σειρά των μονοθέσιων αεροπλάνων της πρώτης παρτίδος (“410”, “411”, “412”, “413”) και των διθέσιων (“401”, “402”) για πρακτικούς λόγους. Τα αεροπλάνα νέας κατασκευής διακρίνονται από μικροδιαφορές σε σχέση με τα μεταχειρισμένα που τροποποιούνται πριν παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία, οπότε η διαφορετική αρίθμηση επιτρέπει στους ιπταμένους να ξέρουν κάθε φορά με τι αεροπλάνο θα πετάξουν και να προσαρμοστούν αναλόγως πριν την πτήση.

Αμέσως μετά την παράδοση των έξι Rafale F3R νέας κατασκευής, θα ακολουθήσει επίσης με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά μήνα, η παράδοση της δεύτερης παρτίδος έξι μεταχειρισμένων αεροπλάνων. Οι παραδόσεις αυτών θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2023 και μετά θα υπάρξει μια παύση ενός έτους περίπου. Από τον Ιούλιο του 2024, πρόβλέπεται να εκκινήσουν οι παραδόσεις των τελευταίων έξι μαχητικών νέας κατασκευής από την σύμβαση του Μαρτίου 2022, οπότε η 332 Μοίρα θα έχει όλα της τα αεροπλάνα στις αρχές του 2025.

Στην Τανάγρα, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ετοιμασίες όλων των συνεργείων που κρίνονται απαραίτητα για τον νέο τύπο. Για τον λόγο αυτόν, όπως προβλέπει η υπογραφείσα σύμβαση, για ένα διάστημα θα μεταφέρονται στην Γαλλία τα απαραίτητα συστήματα (π.χ. κινητήρες) για σκοπούς συντηρήσεως.

Στο 1,09 δισ. € η συμπληρωματική προμήθεια 6 Rafale

Tags

Related Articles

Back to top button
Close