Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Νέα στολή μάχης – παραλλαγής για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μετά την πρώτη επίσημη αναφορά του Α/ΓΕΕΘΑ για την παρουσίαση της νέας στολής παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων στην εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μέγαρο Μουσικής, το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε σήμερα την εξέλιξη με σχετική ανακοίνωση Τύπου. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει αποκαλύψει από την περασμένη άνοιξη το σχέδιο και τις προδιαγραφές της νέας στολής που αναπτύχθηκε σε πρώτη φάση για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ειδικές Δυνάμεις της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

Τόσο το σχέδιο της στολής μάχης όσο και της παραλλαγής, είναι υψηλών προδιαγραφών και η ανάπτυξη έγινε από κοινού με την ελληνική εταιρεία SIAMIDIS S.A. Πέραν των υψηλότερων ποιοτικών χαρακτηριστικών και από πλευράς εργονομίας της στολής, το νέο σχέδιο παραλλαγής δεν ανταποκρίνεται μόνο καλύτερα στο περιβάλλον ως προς την παρατήρηση διά γυμνού οφθαλμού αλλά και την νύκτα, μέσω συσκευών νυκτερινής οράσεως. Τέλος, μια βασική καινοτομία που εισάγει η νέα στολή, είναι ότι πέρα από χιτώνιο και παντελόνι, περιλαμβάνει και το “τακτικό χιτώνιο” (tactical shirt). Αυτό είναι στην ουσία μία μπλούζα με τον κορμό από λεπτό ύφασμα που διευκολύνει την απομάκρυνση του ιδρώτα και προσφέρει μεγαλύτερη άνεση όταν φέρεται η εξάρτυση. Τα μανίκια, διατηρούν το πιο χονδρό ύφασμα της στολής, που καλύπτεται από παραλλαγή.

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει γράψει ήδη ότι η πρώτη παρτίδα 1.350 περίπου νέων στολών για την ΔΕΠ, παραδόθηκε από την SIAMIDIS S.A. στις 17 Αυγούστου και η χορήγηση στο προσωπικό των μονάδων άρχισε τον Σεπτέμβριο κι εξελίσσεται.

Σύγκριση χρωματικής αποδόσεως της νέας ελληνικής στολής παραλλαγής (δεξιά) με την Multicam που φοράει το στέλεχος αριστερά. Η νέα ελληνική παραλλαγή διατηρεί υψηλότερη απόδοση σε περιβάλλον δάσους. (ΣΔΒ © 2023)

Η σχετική ανακοίνωση Τύπου του ΓΕΕΘΑ, έχει ως εξής:

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει την υιοθέτηση νέας στολής παραλλαγής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μετάβαση στον νέο τύπο στολής θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων και θα επεκταθεί σύντομα στο προσωπικό των υπολοίπων Κλάδων αρχικά από τον ΣΞ και στην συνέχεια στο ΠΝ και στην ΠΑ, σε όσους προβλέπεται να την φέρουν.

Η νέα στολή, εκτός της κατακόρυφης αύξησης της ποιότητας του υλικού κατασκευής της, ενσωματώνει και άλλα σύγχρονα και σε ορισμένα της σημεία καινοτόμα χαρακτηριστικά, που βελτιώνουν συνολικά το επίπεδο προστασίας, επιβιωσιμότητας και άνεσης του μαχητή και συμβάλλουν στην καλύτερη εκτέλεση της αποστολής του.

Η τελική της μορφή προήλθε κατόπιν μακροχρόνιων και εξαντλητικών δοκιμών επί του πεδίου σε ποικίλες καιρικές συνθήκες και εδάφη, στη θάλασσα, σε χιονοσκεπές περιβάλλον κ.λπ., από επιλεγμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του οποίου οι απόψεις επί του τελικού αποτελέσματος είχαν την πλέον βαρύνουσα σημασία.

Η νέα στολή απετέλεσε εκτέλεση σχετικής εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για αλλαγή της υφιστάμενης στολής παραλλαγής που εξεδόθη στα τέλη του 2021, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης αναβάθμισης των υλικών του μαχητή, οπότε προσεχώς αλλά σύντομα θα επακολουθήσουν αλλαγές και σε άλλα φερόμενα υλικά (εξαρτήσεις, κράνη, άρβυλα κ.λπ.).

Ήδη έχουν παραληφθεί και διανεμηθεί οι πρώτες ποσότητες στο προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Γενικά χαρακτηριστικά της νέας στολής:

  • Η νέα στολή περιλαμβάνει χιτώνιο, περισκελίδα και μπλούζα μάχης (combat shirt).
  • Το σχέδιο παραλλαγής παραμένει ίδιο αλλά με «ένταση» των χρωμάτων κατά τι πιο «ανοιχτή» (το γαιώδες επικρατεί σε σχέση με το πράσινο).
  • Αντιπυρικό ύφασμα με παράλληλη δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR).
  • Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, ανθεκτικότητας, αδιαβροχοποίησης και εργονομίας.

Η πρώτη παρουσίαση της νέας στολής παραλλαγής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτηρίου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Νέα στολή μάχης – παραλλαγής υιοθετεί η ΔΕΠ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close