Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

“ΩΡΙΩΝ-18”: το ΓΕΕΘΑ καθιερώνει διακλαδική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ολοκληρώθηκε σήμερα 16 Νοεμβρίου, η εθνική διακλαδική άσκηση “ΩΡΙΩΝ-18”, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ). Η άσκηση διεξήχθη από τις 11 Νοεμβρίου και σε αυτή συμμετείχαν δυνάμεις από το ΕΤΑ, την Ζ΄ ΜΑΚ, την ΔΥΚ, την 31η ΜΕΕΔ και μονάδων Αμφιβίων Καταδρομών της 13ης ΔΕΕ.

Η άσκηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μέσα από Μείζονες Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, έλαβε χώρα στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο και περιέλαβε πλήθος εκπαιδευτικών αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων, σε αμφίβιο και χερσαίο περιβάλλον, με σκοπό την περαιτέρω προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκομένων μονάδων.

Επί ένα πενθήμερο, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων -ο κύριος όγκος προερχόμενος από μονάδες του Ελληνικού Στρατού- σχεδίασαν σε επίπεδο επιτελείου και μονάδος, “πάλεψαν” με το κύμα, έπεσαν από αεροπλάνα μέσα στον νυκτερινό ουρανό, διέσχισαν δύσβατες περιοχές, συνεργάστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, υπέστησαν τραυματισμούς, μόχθησαν και πέτυχαν στόχους -κυρίως στο πλαίσιο επιχειρήσεων Άμεσης Επιθετικής Δράσεως (Direct Action)- που δικαιολογημένως, κατέστησαν υπερήφανους όλους όσους ενεπλάκησαν και όσους τους παρακολούθησαν.

Η δραστηριότητα προωθήθηκε από τον Υ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής, έτυχε της άμεσης αποδοχής από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και υλοποιήθηκε υπό τον αυστηρό συντονισμό της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για σοβαρό επίτευγμα που δεν περνά απαρατήρητο, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, καθώς η εβδομαδιαίας διάρκειας δραστηριότητα συνοδεύτηκε από σοβαρότατο κόστος. Με τον “ΩΡΙΩΝΑ”, το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τις διακλαδικές Ειδικές Επιχειρήσεις, παρά τα εμπόδια που αντικειμενικώς υπάρχουν, όπως οι συρρικνούμενοι λειτουργικοί προϋπολογισμοί, η καθήλωση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 που θα μπορούσαν να “απογειώσουν” την ικανότητα “πρώτης ανταποκρίσεως” των εν λόγω δυνάμεων, η μη επιχειρησιακή αξιοποίηση των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan κ.λπ.

Related Articles

Back to top button