Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση του ελικοπτέρου MH-60R στο Πολεμικό Ναυτικό

Rheinmetall Lynx

Μια φωτογραφία που ανέβασε στο λογαριασμό του Twitter ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt από την χθεσινή επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, αποκάλυψε την άφιξη ενός ελικοπτέρου MH-60R “Romeo” στην Ελλάδα!

Το ελικόπτερο του Ναυτικού των ΗΠΑ προσγειώθηκε νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ/ΝΟΚ) όπου ως γνωστόν εξορμούν τα S-70B6 Aegean Hawk του ΠΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο MH-60R προερχόταν από το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75) το οποίο πλέει αυτό το διάστημα ανοιχτά του Λιβυκού Πελάγους και η επίσκεψη αυτή, απετέλεσε ευκαιρία για την παρουσίαση του τύπου στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια πιθανή προσφορά συγκεκριμένου αριθμού ελικοπτέρων MH-60R νέας κατασκευής, τα οποία θα αγοραστούν –εν ευθέτω χρόνω- στο πλαίσιο μιας σταδιακής προμήθειας (και σε προνομιακή τιμή) για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί, θα πρόκειται για μια εξαιρετική εξέλιξη που θα επιτρέψει την σταδιακή απόσυρση των ΑΒ-212 ASW, ανάλογα με προγραμματισμό που θα προκύψει από το υπόλοιπο όριο ζωής αυτών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι θετικό, αφού με τον τρόπο αυτό θα δοθεί λύση τόσο για τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της Διοίκησης Ναυτικής Αεροπορίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι παράλληλα με την πιθανή μελλοντική προμήθεια του MH-60R, το ΥΠΕΘΑ προωθεί και την υποστήριξη FOS για το στόλο των υφιστάμενων ελικοπτέρων τύπου Aegean Hawk που θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά την επίτευξη ομαλής ροής ανταλλακτικών και θα επιτρέψουν την άνοδο της διαθεσιμότητας.

Related Articles

Back to top button