Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Παράδοση 10ου F-16V από την ΕΑΒ – Ακολουθούν άλλα δύο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 2 Αυγούστου η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσαν την παράδοση του 10ου αναβαθμισμένου μαχητικού F-16 στη διαμόρφωση V για την Πολεμική Αεροπορία. Στην σχετική φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνεται το “533”, ένα πρώην F-16C Block 52+ που πετούσε με την 340 Μοίρα, να απογειώνεται από την Τανάγρα.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρεται ότι η νέα έκδοση του μαχητικού “παρέχει νέες και ενισχυμένες δυνατότητες ασφαλείας, δικτύωσης και αισθητήρων, που θα επιτρέψουν στην ΠΑ να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να υποστηρίζει συμμαχικές αποστολές παγκοσμίως“. Η αναφορά σε “αναδυόμενες απειλές“, ερέθισε στα διάφορα μέσα το τουρκικό κοινό και σχολιάστηκε.

Το δελτίο επίσης, συμπληρώνει: “Οι εργασίες στα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin, που βρίσκονται τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις ΗΠΑ. Μέσω προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας που εκτείνονται για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F-16 της EAB, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του 1 δις δολαρίων στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην ΕΑΒ μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper“.

Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, τον Ιούλιο η ΕΑΒ είχε στόχο και παρέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία συνολικώς τρία αεροπλάνα αναβαθμισμένα, εκ των οποίων το “533” είναι το πρώτο που αναχώρησε από την Τανάγρα. Τις επόμενες ημέρες οι ιπτάμενοι δοκιμαστές της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα και τα υπόλοιπα αεροπλάνα, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο.

Στο δελτίο Τύπου αναφερόταν ότι μέχρι το 2027 θα εκσυγχρονιστούν συνολικώς 84 αεροπλάνα, αλλά μάλλον πρόκειται για απλή αντιγραφή παλαιού δελτίου, από την αρχική περίοδο του προγράμματος.

Στόχος η παράδοση τριών F-16V τον Ιούλιο από την ΕΑΒ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close