Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Στόχος η παράδοση τριών F-16V τον Ιούλιο από την ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η επιτάχυνση των εργασιών στο πρόγραμμα F-16V που εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ έχει τεθεί ως προτεραιότητα από πλευράς Lockheed Martin, λόγω της αντιμετωπίσεως διαφόρων προβλημάτων, αναμενόμενων και μη, που έχουν επιβραδύνει την απόδοση αναβαθμισμένων αεροπλάνων στην Πολεμική Αεροπορία.

Πέραν της ενισχύσεως του δυναμικού που εργάζεται στο πρόγραμμα, μέσω προσλήψεως εξειδικευμένου προσωπικού από ιδιωτικό φορέα, στην οποία αναφερθήκαμε προ καιρού, η αμερικανική εταιρεία προχώρησε και σε μια άλλη κίνηση. Συγκεκριμένα, το προσωπικό που εργάζεται στο πρόγραμμα θα αμειφθεί με επιπλέον χρηματικό ποσό (bonus) εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι. Για τον τρέχοντα μήνα, στόχος είναι η παράδοση 3 αεροπλάνων.

Στην παρούσα φάση, κυριολεκτικώς αριθμός αεροπλάνων δυνάμεως Μοίρας, βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και οι εργασίες εξελίσσονται με εντατικό ρυθμό που περιλαμβάνει και υπερωρίες. Δύο μονοθέσια F-16C είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο ολοκληρώσεως των εργασιών ενώ ένα ακόμη διθέσιο F-16D πρόκειται να ακολουθήσει μέσα στον Ιούλιο. Τα διθέσια αεροπλάνα απαιτούν περισσότερο χρόνο εργασιών, επειδή διαθέτουν πιο εκτεταμένες καλωδιώσεις και κατά κανόνα χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι καθώς παρουσιάζονται και περισσότερες “παρατηρήσεις”.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη του λογισμικού που θα φέρουν τα ελληνικά F-16V ολοκληρώθηκε και από τον περασμένο Ιούνιο έχουν “φορτωθεί” και οι τελευταίες ενημερώσεις του στα 8 αεροπλάνα που ήδη έχουν παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία, οπότε πλέον θεωρούνται πλήρως επιχειρησιακά.

Σημειώνεται ότι από πλευράς ΕΑΒ είχε αναφερθεί ότι εντός του 2023 επιδιώκεται η απόδοση 15 αναβαθμισμένων αεροπλάνων στην Πολεμική Αεροπορία,

Ολοκλήρωση δοκιμών του “005” στις ΗΠΑ και προσλήψεις στο πρόγραμμα F-16V

Tags

Related Articles

Back to top button
Close