Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκλήρωση δοκιμών του “005” στις ΗΠΑ και προσλήψεις στο πρόγραμμα F-16V

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 16 Ιουνίου, η διοίκηση της Αεροπορικής Βάσεως Έντουαρντς της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών του Προγράμματος Αναβαθμίσεως F-16 Ελλάδας. Η Ομάδα Δοκιμών Στρατιωτικών Πωλήσεων Αλλοδαπής (FMS) της 416 Μοίρας Δοκιμών Πτήσεως (416 FLTS) πραγματοποίησε την τελευταία πτήση με το “005”, το F-16C Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2021 για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η 416 FLTS που υπάγεται στην Συνδυασμένη Δύναμη Δοκιμών Αναδυομένων Τεχνολογιών (ET-CTF) που εδρεύει στην Έντουαρντς, περιλαμβάνει τρεις “δυνάμεις” που καλύπτουν προγράμματα του μαχητικού F-16, του εκπαιδευτικού T-7A και Αναδυομένων Τεχνολογιών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το “005” ή WJ:05, που είναι το πρωτότυπο του προγράμματος, αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να συμβεί το φθινόπωρο του 2022. Για λόγους καθυστερήσεων των δοκιμών και πιστοποιήσεων από την όλη ανάπτυξη του λογισμικού των ελληνικών F-16V, ο χρόνος επιστροφής στην Ελλάδα μετατοπίστηκε μέχρι σήμερα.

Στο σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησε η Έντουάρντς, διακρίνεται η αναγραφή στο αεροσκάφους του ονόματος του Αντισμηνάρχου Joshua “Blue” Kubach, που είναι προφανώς ο ιπτάμενος δοκιμαστής του ελληνικού προγράμματος. Στην τελευταία δοκιμαστική πτήση, το “005” φέρει βλήμα AIM-120C-7 σε ακροπτερυγικό φορέα.

Στο μεταξύ, η Lockheed Martin έχει από καιρό οδηγηθεί στην απόφαση λήψεως μέτρων για την διατήρηση του ρυθμού παραδόσεων, επειδή αντιμετωπίζεται πρόβλημα διαρροής εξειδικευμένου προσωπικού από την ομάδα της ΕΑΒ που εμπλέκεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ενώ προσλαμβάνεται προσωπικό από την εταιρεία και τοποθετείται στο έργο F-16V, παρατηρείται πρόβλημα διατηρήσεως, λόγω των χαμηλών μισθολογικών αποδοχών που επιβάλει το καθεστώς λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού, έπειτα από ολιγόμηνη συνήθως παραμονή και την εξασφάλιση πολύτιμης εμπειρίας και προϋπηρεσίας, προτιμάει να παραιτηθεί για να εκμεταλλευθεί πολύ υψηλότερα αμοιβόμενες επαγγελματικές ευκαιρίες σε εταιρείες του εξωτερικού.

Για να ελεγχθεί η κατάσταση, η Lockheed Martin που έχει την γενική ευθύνη, κατέφυγε στην αναζήτηση αυξήσεως του προσωπικού ιδιωτικού φορέα που έχει προσλάβει, για τον γενικό συντονισμό του προγράμματος με την Πολεμική Αεροπορία και την ΕΑΒ. Τώρα πλέον, η επιτυχής συμβολή του προσωπικού αυτού, που προέρχεται κατά βάση από αποστράτους της Πολεμικής Αεροπορίας με μεγάλη εμπειρία, οδηγεί στην αξιοποίησή του και στο κομμάτι αναλήψεως έργου επί των αεροπλάνων, δίπλα στο προσωπικό της ΕΑΒ. Η λύση αυτή αναμένεται να αποδώσει άμεσα και από τον Ιούλιο να επιδράσει θετικώς στον ρυθμό “παραγωγής”.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της, η ΕΑΒ έχει προσδιορίσει ότι στην διάρκεια του 2023, θα αποδώσει στην Πολεμική Αεροπορία 15 αεροπλάνα του προγράμματος.

Η καθυστέρηση παράδοσης του “618” και επιτάχυνση παραδόσεων F-16V στο 2023

 

στο λογισμικό των δύο αεροσκαφών, δεν έχουν περάσει ακόμη κάποιες τελευταίες ενημερώσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close