Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο 23 τα διαθέσιμα Μ1117 από την Γερμανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μόλις 23 διαθέσιμα τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117 Guardian βρήκε η επιτροπή του ΓΕΣ που μετέβη στην Γερμανία για να τα επιθεωρήσει, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά ως παραχωρούμενο πλεονάζον αμυντικό υλικό (EDA) από τις ΗΠΑ.

Καθώς η αμερικανική ενημέρωση προς το ΓΕΣ στις 15 Ιανουαρίου καθορίζει έναρξη των παραδόσεων της πρώτης παρτίδος 300 οχημάτων από το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η προϋπάρχουσα ενημέρωση περί 80 ευρισκομένων στην Γερμανία οχημάτων, προσέφερε μία ευκαιρία για άμεση ένταξη νωρίτερα.

Η επιτροπή του ΓΕΣ που μετέβη στην Γερμανία, εξέτασε τα οχήματα την περασμένη εβδομάδα και διαπίστωσε ότι είχαν απομείνει μόνο 23 εξ αυτών, καθώς τα υπόλοιπα είχαν δοθεί σε άλλες χώρες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Έτσι, με αυτά τα πρώτα λιγοστά Μ1117 από την Γερμανία, θα γίνει η ένταξη του τύπου σε υπηρεσία. Τα οχήματα θα απαιτηθεί να υποβληθούν μετά την παράδοσή τους σε εργασίες αποκαταστάσεως ώστε να είναι πλήρως επιχειρησιακά. Παρά το ότι βρίσκονται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση αφού ανήκουν σε ενεργή μονάδα Στρατονομίας, τα οχήματα θα παραδοθούν χωρίς οπλισμό και το ΓΕΣ θα πρέπει να μεριμνήσει για να τα εξοπλίσει στοιχειωδώς.

Τα οχήματα που θα έλθουν από την Γερμανία, αναμένεται να διατεθούν στο Δ΄ Σώμα Στρατού προκειμένου να ενισχυθούν τα μέσα επιτηρήσεως της μεθορίου με την Τουρκία. Το επόμενο διάστημα και αναλόγως των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, η επιτροπή αξιωματικών του ΓΕΣ θα ταξιδεύσει στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει εκεί τον κύριο όγκο των Μ1117 που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία.

Από το φθινόπωρο οι παραδόσεις των πρώτων 300 M1117 στην Ελλάδα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close