Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Spike NLOS και για το Πολεμικό Ναυτικό – συστήματα C2 για τα Heron ενέκρινε μεταξύ άλλων η Βουλή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

O ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε στις 6 Οκτωβρίου τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας σχετικώς με ενεργοποιήσεις προγραμμάτων. Κατά την συνεδρίαση τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν τα ακόλουθα:

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΣ

– Κατασκευή Αεροσήραγγας ως εξομοιωτής για εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών στα άλματα ελευθέρας πτώσεως.

– Αναβάθμιση ηλεκτροπτικών συστημάτων 19 ελικοπτέρων AH-64A+ Αpache της Αεροπορίας Στρατού. H σύμβαση θα ανατεθεί στην ισραηλινή Elbit Systems.

– Προμήθεια Αντιαρματικού Πυραυλικού Συστήματος. Αφορά το σύστημα Spike NLOS της ισραηλινής Rafael. 

– Προμήθεια Πυραυλικού Συστήματος για τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α Apache. Πρόκειται για ολοκλήρωση του Spike NLOS. 

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕN

– Προμήθεια Κατευθυνομένων Βλημάτων για τον εξοπλισμό 4 Κανονιοφόρων και 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου. Αφορά το σύστημα Spike NLOS που θα εγκατασταθεί στις κανονιοφόρους κλάσεως ΜΑΧΗΤΗΣ τύπου Osprey 55 HSY 56A και τα ΣΑΠ τύπου Mk V. 

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΑ

– Υποστήριξη Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών Τ-6Α.

– Προμήθεια Φυσιγγίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4.

– Επικαιροποίηση Αποφάσεως Ενεργοποιήσεως Υποπρογράμματος για τη Χρονομίσθωση Συστήματος ΜΕΑ κατηγορίας MALE. Πρόκειται για πρόσθετη προμήθεια 3 συστημάτων Ελέγχου & Διοικήσεως (C2) των 2 UAV τύπου Heron που εκμεταλλεύεται από την άνοιξη η Πολεμική Αεροπορία. 

– Υποστήριξη βλημάτων αέρος – αέρος IRIS-T.

Τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν την κατακύρωση του διαγωνισμού για τη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως Diesel MTU 20V 956 TB82 των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Πρόκειται για τον επαναληπτικό διαγωνισμό 3/17 για τον οποίο, από τις 22 Ιανουαρίου 2021 η ΓΔΑΕΕ έχει αποφασίσει την αποδοχή της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας «ΑΡΙΕΞΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ Α.Ε.» και την ανάδειξή της ως προσωρινού αναδόχου. Ο διαγωνισμός ήταν προϋπολογιστικού κόστους 10.979.997 €, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων-φόρων-δασμών και τυχόν άλλων δαπανών που βαρύνουν τη σύμβαση,

Από τα εγκριθέντα προγράμματα, το υψηλότερου “αποτυπώματος” είναι δίχως αμφιβολία αυτό του πυραυλικού συτήματος Spike NLOS, το οποίο τελικώς θα ενταχθεί σε υπηρεσία και με το Πολεμικό Ναυτικό. Αρχικώς, το ΓΕΣ προσανατολιζόταν στην προμήθεια χερσαίων μονάδων πυρός για ανάπτυξη στην Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου και ο αρχικός προϋπολογισμός προγράμματος οριζόταν σε 300 εκατ. €. Εν συνεχεία όμως, το ενδιαφέρον επεκτάθηκε και για τον εξοπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, που αποκτούν έτσι ένα όπλο τετραπλάσιου βεληνεκούς (32 χλμ.) σε σχέση με το υφιστάμενο βλήμα HELLFIRE. Τέλος, το Πολεμικό Ναυτικό εκτίμησε την αξία του όπλου για την επαύξηση της ισχύος πυρών μικρών μονάδων επιφανείας.

Το πρόγραμμα Spike NLOS, τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς προμηθευομένων μονάδων, είναι το μόνο εκ των ανωτέρω εγκριθέντων, που προσφέρεται για εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με ανάληψη έργου. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ακουσθεί δημοσίως απολύτως τίποτα. Ενδεικτικώς, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα DEFENCE ReDEFiNED με αφορμή την συμμετοχή του στο Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας CYPSEC 2021 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το διήμερο, 4-5 Οκτωβρίου, ανέφερε: “Βλέπω εδώ τη Rafael. Παίρνουμε και εμείς από τη Rafael. Όχι να είμαστε μόνο απλοί αγοραστές, πρέπει να γίνουμε πια και συμμέτοχοι, πρέπει να έχουμε τεχνολογία. Γιατί δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία αυτό αλλά και την Εθνική Φρουρά γιατί πρέπει να ξέρει ότι, άμα συμβεί κάτι, θα υπάρχει στη χώρα η δυνατότητα να τους υποστηρίξει, να το αναβαθμίσει και να το επισκευάσει“.

Προχωράει η περιορισμένη αναβάθμιση των ΑΗ-64Α Apache

Tags

Related Articles

Back to top button
Close