Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις για την αναβάθμιση των F-16 Block 50

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η προγραμματισθείσα για σήμερα ενημέρωση της Βουλής για εξοπλιστικά προγράμματα που αναβλήθηκε, πυροδότησε σενάρια για τα αίτια της εξελίξεως αυτής, με κυρίαρχη την σύνδεση που αποδόθηκε με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 38 F-16 Block 50, τα οποία εξοπλίζουν δύο Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επειδή το επίσημο δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί εχθές από το ΥΠΕΘΑ, ανέφερε ότι τα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν “σε δυνατότητες Block 52+“, προκλήθηκε κάποια σύγχυση. Αυτή μπορεί να προκύψει επειδή η συγκεκριμένη έκδοση δεν περιελάμβανε σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 αλλά το υποδέστερων δυνατοτήτων IDM. Ωστόσο, τα 38 F-16 Block 50 προορίζονται να αποκτήσουν και αυτά Link 16, επομένως στην πραγματικότητα θα ανέλθουν στο επίπεδο Block 52+ Advanced ή Block 52M.

Από αυτή την άποψη, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 122 F-16 με ικανότητα δικτυώσεως μέσω Link 16, στα οποία θα προστεθούν 24 Rafale. Σήμερα η τουρκική αεροπορία διαθέτει 199 F-16 με αυτή την ικανότητα,

Επί της ουσίας, το πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί στα F-16 Block 50, θα αποδώσει αεροσκάφη που από πλευράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα έχουν κατά βάση τα ίδια ηλεκτρονικά συστήματα με την έκδοση F-16V στην οποία αναβαθμίζονται 84 αεροσκάφη. Διαφοροποίηση θα υφίσταται μόνο στην περίπτωση του ραντάρ που θα είναι το APG-68(V)9 αντί του ΑPG-83 τεχνολογίας AESA και στην περίπτωση του ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας, που είναι αναβαθμισμένα ASPIS I αντί ASPIS II.

Από εκεί και πέρα, τα αναβαθμισμένα F-16 Block 50 θα εξακολουθούν να διαφοροποιούνται από τα F-16V στον κινητήρα και στην αδυναμία να φέρουν σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου (CFT).

Σημαντικά στοιχεία στην αναβάθμιση των 38 μαχητικών, είναι ότι αυτά θα υποβληθούν σε όλες τις απαραίτητες εργασίες ώστε να φέρουν όπλα που αξιοποιούσαν μέχρι σήμερα μόνο τα 84 αναβαθμιζόμενα F-16, δηλαδή βόμβες GBU-31 JDAM κατευθύνσεως INS/GPS και GBU-50 Enhanced Paveway II κατευθύνσεως λέιζερ/INS-GPS, όπως και βλήματα AGM-154 JSOW. Θα μπορούν όμως να φέρουν και νέα όπλα, στα οποία θα πιστοποιηθεί όλη η δύναμη των 122 αναβαθμισμένων F-16 και η προμήθεια των οποίων θα εξελιχθεί παραλλήλως με τις εργασίες αναβαθμίσεως των αεροσκαφών.

Πληροφορίες φέρουν στην σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 Block 50, να περιλαμβάνεται και η προμήθεια 30 ατρακτιδίων στοχεύσεως Sniper ATP, κόστους 90 εκατ. €. Σε αυτά, θα προστεθεί το κόστος 450 εκατ. € περίπου, του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών, παρά το ότι στους σχετικούς πίνακες το κόστος προγράμματος προσδιορίζεται σε 700 εκατ. €.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δεν απαιτεί την έγκριση της αμερικανικής κυβερνήσεως, καθώς δεν περιλαμβάνονται συστήματα όπως το ραντάρ AESA, επομένως η σύμβαση που θα υπογραφεί δεν θα είναι διακρατική αλλά εμπορική, με την Lockheed Martin. Ως φορέας δε υλοποιήσεως, προτείνεται η ίδια η Πολεμική Αεροπορία, στις εγκαταστάσεις της Μοίρας Συντήρησης Βάσης της 111 Πτέρυγας Μάχης και όχι η ΕΑΒ. Το ενδιαφέρον εδώ είναι τα ανταλλάγματα που θα επιδιωχθούν να εξασφαλισθούν από την ελληνική πλευρά. Καθώς παγίως στις διακρατικές συμφωνίες δεν δεσμεύονται οι κυβερνήσεις για βιομηχανικά ή άλλου είδους ανταλλάγματα, η καθόλου ευκαταφρόνητου τιμήματος εμπορική σύμβαση επιτρέπει την διεκδίκηση σοβαρών ανταλλαγμάτων από την κατασκευάστρια, για την Πολεμική Αεροπορία τουλάχιστον.

Εγκρίθηκε νέα τετραετής FMS “Q Case” για τα Ελληνικά F-16

Tags

Related Articles

Back to top button
Close