Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε θα ωριμάσουν οι επιχειρήσεις ελικοπτέρων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις 13 Οκτωβρίου  ολοκληρώθηκε το Σχολείο Αρχικής Εκπαίδευσης Αεροσκαφών σταθερών πτερύγων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το οποίο διενεργήθηκε αποκλειστικά επ’ ωφελεία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Η εν λόγω εκπαίδευση διήρκησε από τις 29 Μαΐου και αποφοίτησαν δύο στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Παράλληλα, την τρέχουσα χρονική περίοδο, εκπαιδεύονται στο εν λόγω σχολείο τρία στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, με πρόβλεψη περατώσεως στις 12 Ιανουαρίου 2024 ενώ στις 1 Σεπτεμβρίου απονεμήθηκαν πτυχία χειριστών ελικοπτέρων σε πέντε στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και πτητικής εκπαίδευσής τους διάρκειας 20 εβδομάδων.

Συνολικά την τελευταία πενταετία έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες εκπαιδεύσεις για το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που αφορούσαν τρεις χειριστές ελικοπτέρων (Μάιος 2018), τέσσερις χειριστές αεροσκαφών σταθερών πτερύγων (Απρίλιος 2019) και ενός χειριστή ελικοπτέρου (Αύγουστος 2019). Η απόδοση στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων συνολικά 10 χειριστών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της εφοδιαστικής και τεχνικής υποστήριξης των εναερίων μέσων του ΛΣ -ΕΛΑΚΤ μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών της NSPA, παρέχει στον εναέριο επιχειρησιακό βραχίονα του Αρχηγείου τα απαραίτητα εχέγγυα για τη βέλτιστη εκτέλεση της αποστολής του, σημειώνει η ανακοίνωση.

Ως προς το τελευταίο, το ζήτημα είναι ότι μπορεί μεν στην ΥΕΜ να προστίθεται νέο προσωπικό ωστόσο, η αποχώρηση των παλαιών και κατά τεκμήριο πιο έμπειρων, θέτει γενικότερο θέμα ανταποκρίσεως. Αυτό γιατί όταν τα εναέρια μέσα έχουν παραμεληθεί και είναι καθηλωμένα, δεν υπάρχει δυνατότητα ομαλής μεταπτώσεως ιπταμένων στον τύπο που χρησιμοποιεί το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ούτε υλοποιήσεως εκπαιδευτικού προγράμματος σε συστηματική βάση κατόπιν, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση εμπειρίας από τα νεώτερα στελέχη να πάσχει.

Μόλις τον περασμένο Μάιο το ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ είχε ανακοινώσει την επιστροφή στην Μοίρα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ) του πρώτου AS365 N3 Aegean Dauphin που υποβλήθηκε σε εργασίες συντηρήσεως, στο πλαίσιο συμβάσεων που καλύπτει συνολικώς 5 ελικόπτερα του τύπου. Ένα δεύτερο, είχε ανακοινωθεί ότι θα αποδιδόταν το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι από τα 6 ελικόπτερα του τύπου που αγοράστηκαν 2003 αλλά όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, ένα έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια.

Στην διάρκεια του 2023, συμμετοχή ελικοπτέρου του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε επιχείρηση, αναφέρεται στις 23 Φεβρουαρίου στην περιοχή Σάμου (μαζί με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας) ενώ στο μεγάλο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στις 13 Ιουνίου, στην επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών, απογειώθηκε αρχικώς ελικόπτερο από την Λέσβο! Επρόκειτο για Super Puma της 384 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης αλλά στην σχετική ανακοίνωση του ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ αναφερόταν ως ελικόπτερο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, το οποίο μάλιστα πραγματοποίησε και δεύτερη έξοδο, αργά το απόγευμα. Σε ανακοίνωση της επομένης αναφερόταν καθαρά ότι επρόκειτο για Super Puma ενώ σε ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου, αναφερόταν η συμμετοχή ενός ελικοπτέρου από την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αναδεικνύοντας την πραγματική ικανότητα ανταποκρίσεως της Μοίρας Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ).

Αναφορά για ελικόπτερο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ γίνεται στις 22 Ιουλίου στην Ρόδο, λόγω των πυρκαγιών αλλά το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για Super Puma, όπως και σε επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών στην περιοχή Φαλκονέρας στις 8 Αυγούστου, με την σχετική ανακοίνωση να συνοδεύεται από φωτογραφία Super Puma. Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχε σε επιχείρηση Έρευνας Διάσωσης λαθρομεταναστών στις 11 Αυγούστου, ανοικτά της Πύλου, περίπτωση στην οποία κρίθηκε σκόπιμη και η ανάπτυξη ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Καλαμάτα. Συμμετοχή ελικοπτέρου του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σημείωνε ανακοίνωση για επιχείρηση στην Μύκονο, στις 30 Αυγούστου ενώ στις πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο, δεν συνέδραμαν ελικόπτερα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Παρά το ότι τα AS365 N3 Aegean Dauphin συμπληρώνουν 20ετία σε υπηρεσία με το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, η ανώμαλη διαδικασία συντηρήσεως που ακολουθήθηκε, δεν επέτρεψε φυσιολογική επιχειρησιακή εκμετάλλευση από την ΜΕΛΣ. Τα ελικόπτερα, έχουν καταγράψει ελάχιστες ώρες πτήσεως στο μητρώο τους, που σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορούσαν απλές πτήσεις μικρής διαρκείας γύρω από την βάση τους για συντήρηση πτητικής ικανότητας των πληρωμάτων τους. Το αποτέλεσμα είναι η συνολικώς μικρή συγκέντρωση επιχειρησιακής εμπειρίας αφού τα ελικόπτερα γενικώς είχαν μικρή συμμετοχή όλα αυτά τα χρόνια σε επιχειρήσεις του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Η πρόκληση είναι η ομαλοποίηση της συντηρήσεως και η αποκατάσταση αποδεκτού δείκτου διαθεσιμότητος να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου, προκειμένου να ωριμάσει επιχειρησιακά η ΜΕΛΣ σε απαιτητικές αποστολές ελικοπτέρων.

Η ξεχασμένη συντήρηση των AS365 N3 στην ΕΑΒ και η “αδυναμία” ανάληψης συντήρησης ελικοπτέρων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close