Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκριση προμήθειας 60 κεφαλών αρματοφορέων Μ1070Α1 ως EDA

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε στις 30 Μαρτίου τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, για την ενεργοποίηση δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητας ΓΕΑ και ενός αρμοδιότητας ΓΕΣ, τα οποία έλαβαν θετική γνωμοδότηση.

Αναλυτικά, επρόκειτο για τα προγράμματα:

  • Υποστήριξη εθνικών σταθμών ασυρμάτων ασφαλούς επικοινωνίας με δυνατότητα κρυπτασφάλισης της Rohde & Schwarz GMb. Το κόστος 414.000 €, αφορά εργασίες επισκευής και συντηρήσεως για διάστημα 4 ετών. Το πρόγραμμα αφορά 21 σταθμούς ασυρμάτων εκ των οποίων 7 χρειάζονται και επισκευή. Η σύμβαση θα ανατεθεί στην Υπηρεσία Υποστηρίξεως & Προμηθειών ΝΑΤΟ (NSPA).
  • Προμήθεια τεχνικής βιβλιογραφίας Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) κόστους 440.000 € για περίοδο 5 ετών. Η βιβλιογραφία αφορά οπλικά συστήματα για όλα τα αεροπλάνα αμερικανικής προελεύσεως, διακρίβωση συσκευών αεροδρομίων, συρματόσκοινων ανασχέσεως, υποστηρίξεως μέσων αεροδρομίων κ.ά. Θα καταρτισθεί διακρατική σύμβαση Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS).
  • Προμήθεια 60 κεφαλών αρματοφορέων βαρέως τύπου, που παραχωρούνται από τις ΗΠΑ ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Είδη (EDA). Το κόστος ανέρχεται σε 3,3 εκατ. € περίπου, για το κόστος μεταφοράς, ανταλλακτικά διαφόρων κλιμακίων συντηρήσεως, εκπαίδευση και κάλυψη διοικητικού κόστος. Μετά την σχετική διακρατική συμφωνία, το ΓΕΣ θα επιλέξει μέχρι 60 κεφαλές αρματοφορέων που θα υποβληθούν σε εργασίες επαναφοράς σε ενέργεια.

Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ προ έτους, ενημέρωση της αμερικανικής πλευράς σε εκδηλωθέν ενδιαφέρον του ΓΕΣ για διαθεσιμότητα φορτηγών οχημάτων από τα αμερικανικά αποθέματα, γνωστοποιήθηκε η διαθεσιμότητα μόνο 70 περίπου κεφαλών ρυμούλκησης αρματοφορέων. Πρόκειται για κεφαλές ρυμούλκησης βαρέως τύπου Μ1070Α1 (8×8) της αμερικανικής Oshkosh, μέγιστου φορτίου ρυμουλκήσεως πλέον των 75 τόννων. Εξασφάλιση μέχρι 60 εξ αυτών, θα επιτρέψει το σύνολο των διαθέσιμων αρματοφορέων του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών, να συνοδεύεται από κεφαλή ρυμούλκησης.

Στην συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.

Ενημέρωση ΓΕΣ για διαθεσιμότητα κεφαλών ρυμούλκησης Μ1070Α1 ως EDA

Tags

Related Articles

Back to top button
Close