Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

“Ειδική μεταχείριση” για τις αμυντικές δαπάνες ζήτησε από το ECOFIN ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την θέση της Ελλάδας για “ειδική μεταχείριση” των αμυντικών δαπανών στους οικονομικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του σήμερα στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της ΕΕ, κατά την εξέταση του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας. Ο υπουργός περιέγραψε την δημοσιονομική υπευθυνότητα που διακρίνει την κυβερνητική πολιτική, όπως και την προσοχή που αποδίδουν στην οικονομική πολιτική της οι αγορές και οι επενδυτές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας υπουργός: «Υπογράμμισε, επίσης, την ελληνική θέση ότι θα πρέπει να προβλέπεται επιτέλους ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη διαφοροποιούνται σαφώς για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες».

Πρόθεση της κυβερνήσεως είναι να πορευθεί συντηρητικά, μετά και τις έκτακτες δαπάνες που ανέκυψαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα, ώστε να μην ανατραπούν τα δημοσιονομικά. Για την εξυπηρέτηση αυτής της τακτικής, από τα τέλη του περασμένου έτους και τις διαφαινόμενες εξελίξεις στην οικονομία, η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί στην μετάθεση γι’ αργότερα αποφάσεων για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αυτό της προμήθειας κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου και η επίδειξη υπευθυνότητας, συντελούν στην ευνοϊκή διαμόρφωση του δημοσίου χρέους και αναμένεται να εκτιμηθούν από τις αγορές, διατηρώντας την δυναμική των αναβαθμίσεων επενδυτικών βαθμίδων από τους διεθνείς οίκους. Εφόσον δε, σε επίπεδο ΕΕ επιτευχθεί η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του χρέους, θα διευκολυνθεί από το 2024 η συνέχιση εφαρμογής του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διώχνοντας τις επενδύσεις αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close