Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευμα της BILD παραπλανεί για παραδόσεις Marder σε Ελλάδα και Ουκρανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 7 Ιανουαρίου, βραδυνό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής BILD, παρουσίαζε την Ελλάδα, ως δυνητικό παράγοντα επιταχύνσεως των παραδόσεων τεθωρακισμένων Marder από την Γερμανία στην Ουκρανία, με τίτλο: “Οι Έλληνες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το turbo στα Γερμανικά Marder”.

Το δημοσίευμα υπογράφουν οι Λιάνα Σπυροπούλου, Γιώργος Τσακίρης και Maximilian Both, προσεκτική ανάγνωση όμως, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το “μήνυμα” που μεταφέρεται, είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν δημιουργικής… σκέψης και άτοπο.

Το δημοσίευμα φέρεται να παρουσιάζει επικοινωνία με “υψηλόβαθμο Έλληνα αξιωματικό” την ημέρα εκείνη. Ενώ υποθέτει ότι “η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει μία καθυστερημένη παραλαβή των Marder, εάν η Γερμανία επιθυμούσε να παραδώσει στην Ουκρανία”, εντός εισαγωγικών παραθέτει μόνο την φράση «Η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας δεν θα επηρεαστεί εάν καθυστερήσει η παράδοση των Marder», την οποία αποδίδει ευθέως στον αξιωματικό (“the military said”).

Συμπεραίνουμε ότι κατά την συνομιλία, πιθανώς με κάποιον ανώτερο αξιωματικό (όπως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για επικοινωνία με δημοσιογράφους, εκπρόσωποι Τύπου των Γενικών Επιτελείων) ετέθη ως ερώτημα το υποθετικό ενδεχόμενο να ζητήσει η Γερμανία από την Ελλάδα, την καθυστέρηση των παραδόσεων Marder, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην Ουκρανία. Ο αξιωματικός επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την ελληνική πλευρά, οπότε οι συντάκτες συμπεραίνουν πως η Ελλάδα έχει περιθώριο να το πράξει. Αυτό όμως δεν είναι παρά δημιουργικό συμπέρασμα, καθαρά σε μία υπόθεση. Καθώς δεν αποσαφηνίζεται το ακριβές ερώτημα που ετέθη στον αξιωματικό, έχουμε προφανώς μία συζήτηση πιθανών σεναρίων και τίποτα πιο συγκεκριμένο.

Το ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, επιβεβαιώνεται όταν παρακάτω το δημοσίευμα διευκρινίζει κατ’ απόλυτο τρόπο για την ελληνογερμανική συμφωνία ανταλλαγής Marder με BMP-1: “Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμμία συμφωνία που να αποκλίνει από την κυκλική συμφωνία ανταλλαγής” (“Ringtausch-Vereinbarung”).

Παρακάτω, το δημοσίευμα φέρει τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει (δεν αναφέρει πότε, όπως στην περίπτωση με τον Έλληνα αξιωματικό) στην BILD: «Η συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από την Γερμανία στην Ελλάδα και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, υλοποιείται κανονικά». Ο ΥΕΘΑ δηλώνει ότι η Ελλάδα, «παρέλαβε τα πρώτα 14 οχήματα Marder από την Γερμανία και παρέδωσε 20 BMP στην Ουκρανία», εξηγώντας ότι, «Τον Ιανουάριο θα παραλάβουμε περισσότερα Marder και θα παραδώσουμε περισσότερα BMP».

Αμέσως μετά όμως, το δημοσίευμα συνεχίζει (εκτός εισαγωγικών) με την υπόθεση: “Η Ελλάδα θα μπορούσε προσωρινώς να κάνει και χωρίς τις παραδόσεις Marder από την Γερμανία, προς όφελος της Ουκρανίας”. Ενώ δεν πρόκειται για θέση που εξέφρασε ο ΥΕΘΑ προς την BILD, ο τρόπος με τον οποίο η συγκεκριμένη (επαναλαμβάνουμε) υπόθεση παρατίθεται αμέσως μετά τα αποδιδόμενα σε αυτόν, δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι δικά του λεγόμενα… Την εντύπωση ενισχύει, η αμέσως μετά κατάληξη του δημοσιεύματος, που φέρει τον ΥΕΘΑ να δηλώνει γενικώς πως η Ελλάδα έλαβε «σαφή θέση υπέρ της βοήθειας του Ουκρανικού λαού», από την πρώτη στιγμή.

Συνοψίζοντας, το δημοσίευμα ακολουθεί μάλλον ακροβατική σύνταξη, αναμειγνύοντας με επιδέξιο τρόπο φερόμενη τοποθέτηση Έλληνα αξιωματικού σε άγνωστη επακριβή διατύπωση ερωτήματος, με φερόμενες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου προς την BILD, ώστε να εξάγεται ως συμπέρασμα, ερμηνεία των συντακτών. Ο τίτλος του δημοσιεύματος, με τον πρόλογο – δευτερότιτλο (“Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να παραδώσει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder στην Ουκρανία. Αλλά από που υποτίθεται ότι θα προέλθουν;“) προϊδεάζει ότι περιλαμβάνονται σαφείς απαντήσεις, που σχετίζονται με την υπόθεση που θέτει ο τίτλος, στον οποίο αναφέρεται η Ελλάδα.

Το δημοσίευμξα, κατ’ ουδέναν τρόπο παρουσιάζει πραγματικά στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα έχει ερωτηθεί έστω, και δεχθεί να διακόψει τις παραλαβές των Marder, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην Ουκρανία. Εν τούτοις, παραθέτει πραγματικά στοιχεία που δόθηκαν από γερμανικής πλευράς για την πηγή από την οποία θα προέλθουν τα 40 ΤΟΜΑ για το Κίεβο.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ανακοίνωση της 6ης Ιανουαρίου από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Αμύνης της Γερμανίας, αναφέρεται σαφώς πως, «η Γερμανία θα παραδόσει μέχρι 40 ΤΟΜΑ MARDER από την βιομηχανία και τα αντίστοιχα αποθέματα των Bundeswehr. Πυρομαχικά για τα ΤΟΜΑ θα προσφερθούν αρχικώς από τα αποθέματα των Bundeswehr».

Η αναφορά στην “βιομηχανία”, παραπέμπει στην Rheinmetall, η οποία όπως έχουμε εξηγήσει έχει στην ιδιοκτησία της αριθμό Marder. Προφανώς όμως, επειδή ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί ώστε να συμπληρωθούν 40 οχήματα για την Ουκρανία, είτε επειδή κάποια οχήματα θέλουν εκτεταμένες επισκευές ώστε να καταστούν και πάλι ενεργά, αποφασίστηκε η συμπλήρωση με έναν αριθμό από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. Κάποια Marder βρίσκονται ήδη εκτός υπηρεσίας αλλά μπορούν να επανέλθουν σύντομα σε υπηρεσία. Εφόσον στην ενεργοποίηση των Marder για την Ουκρανία εμπλέκεται η “γραμμή” επισκευών της Rheinmetall και τα συνεργεία συντηρήσεως του Γερμανικού Στρατού, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι παραδόσεις στο Κίεβο μπορούν να αρχίσουν σε 3 μήνες.

Τονίζουμε ότι άπαξ και η Rheinmetall έχει κάνει λόγο για 100 Marder στην ιδιοκτησία της, η καταφυγή και στα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού ώστε να εξυπηρετηθεί η Ουκρανία, επιβεβαιώνει εμμέσως το χθεσινό δημοσίευμα του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ ότι η εταιρεία έχει δεσμεύσει τα 100 οχήματα για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα της BILD, αφού αναφέρει την “βιομηχανία” και τις Bundeswehr ως πηγές προελεύσεως των Marder για την Ουκρανία, προσθέτει ότι σε γερμανική υπηρεσία βρίσκονται περί τα 370 οχήματα του τύπου. Αριθμός εξ αυτών, αξιοποιείται για προσπορισμό ανταλλακτικών.

Περαίνοντας, το δημοσίευμα της BILD δημιουργεί σύγχυση και την παραπλανητική εντύπωση ότι η Ελλάδα παραχωρεί ή προτίθεται να παραχωρήσει προτεραιότητα στις παραδόσεις Marder, υπέρ της Ουκρανίας. Όμως η μέχρι σήμερα εξέλιξη της συμφωνίας, βάσει των ρυθμών παραδόσεων, δείχνει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είναι απολύτως εφικτή η παράδοση των υπολοίπων 26 Marder 1A3 στον Ελληνικό Στρατό, ώστε να ακολουθήσουν παραδόσεις στην Ουκρανία.

Τί γίνεται τελικά με τα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς των PzH 2000GR;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close