Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αίσιο τέλος με την αναγκαστική προσγείωση επιθετικού ελικοπτέρου ΑΗ-64Α της ΑΣ

Rheinmetall Lynx

Συμβάν που ευτυχώς έληξε χωρίς επακόλουθα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, όταν ένα επιθετικό ελικόπτερο τύπου AH-64A Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων με έδρα το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση ενώ πετούσε σε διατεταγμένη άσκηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χειριστές αποφάσισαν να προσγειώσουν το ελικόπτερο έπειτα από την εκδήλωση μηχανικής βλάβης η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προσδιορίζεται. Η διαδικασία έγινε ελεγχόμενα και το Apache προσγειώθηκε σε αγροτική περιοχή χωρίς να υπάρχει καμμία περαιτέρω συνέπεια για το πλήρωμα ή το μέσο.

Άμεσα κινητοποιήθηκε Κινητή Ομάδα Επισκευών (όπως προβλέπεται σε σχετικές περιπτώσεις) η οποία αναχώρησε από το Στεφανοβίκειο προς την περιοχή που προσγειώθηκε το Apache, μεταφέροντας εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και ανταλλακτικά. Τελικά η επισκευή του Apache ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρόνο και τα δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν για να επιστρέψουν στη βάση τους, όπου και προσγειώθηκαν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για το συμβάν εκδόθηκε ανακοίνωση από το  ΓΕΣ η οποία αναφέρει:

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι σήμερα το μεσημέρι Ε/Π ΑΗ-64Α της 1ης ΤΑΞΑΣ, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή των Φαρσάλων λόγω βλάβης, χωρίς υλικές ζημιές ή τραυματισμό προσωπικού, κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε επιχειρησιακή εκπαίδευση. Το Ε/Π έχει επισκευαστεί και έχει επιστρέψει στο αεροδρόμιο αναχώρησης».

Το περιστατικά καθιστά άκρως επίκαιρη την παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ στις 27 Μαρτίου, που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems, σχετικώς με την αναβάθμιση και την υποστήριξη των 19 ΑΗ-64Α του 1ου ΤΕΕΠ. Λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο της αναβαθμίσεως, που εστιάζεται κατά βάση στην αναβάθμιση του ηλεκτροπτικού συνόλου TADS/PNVS, παρατίθενται στο ετήσιο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018 που κυκλοφορεί. Όπως επισημαίνεται, τια το εν λόγω πρόγραμμα που μελετά το ΓΕΣ, έχει προϋπολογισθεί κονδύλιο ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close