Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

AGM-158 JASSM: εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης η Πολεμική Αεροπορία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

H Πολεμική Αεροπορία έχει πλέον μία πρώτη ένδειξη ότι από αμερικανικής πλευράς πιθανώς να αποδεσμευθεί ο πύραυλος αέρος – εδάφους AGM-158 JASSM, μετά την πραγματοποίηση παρουσιάσεως του όπλου από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου στο ΓΕΑ και αφορούσε τις δυνατότητες τόσο του συγκεκριμένου όπλου όσο και δύο ακόμη προϊόντων, του Προηγμένου Ατρακτιδίου Στόχευσης Sniper και του Συστήματος Αισθητήρα Υπέρυθρης Έρευνας και Ιχνηλατήσεως (IRST). 

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε σημειώσει προ καιρού ότι την άνοιξη, αναμένει η Πολεμική Αεροπορία τις επίσημες απαντήσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες για διαθεσιμότητα αεροπορικών όπλων που την ενδιαφέρουν στην παρούσα φάση, προς εξοπλισμό των F-16V. Πέραν της παρουσιάσεως από πλευράς Lockheed Martin, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ενημέρωση από αμερικανικές υπηρεσίες, ούτε φυσικά η Πολεμική Αεροπορία έχει αποστείλει επίσημη Επιστολή Αιτήματος (LOR) για AGM-158 JASSM. 

Η Πολεμική Αεροπορία προτίθεται να προβεί μελλοντικώς στην ανάθεση συμβάσεως για ένα συνολικό πακέτο αεροπορικών όπλων αμερικανικής προελεύσεως, με σκοπό να εξοπλίσει τα μαχητικά F-16. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από μικρούς αριθμούς όπλων όπως 50 πύραυλοι αέρος – επιφανείας AGM-84L Harpoon και 40 πυραύλους αντί-ραντάρ AGM-88E AARGM, τα προγράμματα των οποίων ενέκρινε η αρμόδια Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής στις 27 Ιουνίου 2022.

Όπως αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, η παρουσίαση αφορούσε την έκδοση AGM-158 JASSM βεληνεκούς 370 χλμ. κι όχι την νεώτερη AGM-158B JASSM-ER βεληνεκούς άνω των 900 χλμ. Η βελτίωση προέκυψε χωρίς αλλαγή των διαστάσεων του όπλου ή της πολεμικής κεφαλής 450 κιλών αλλά μέσω κινητήρα turbofan (αντί turbojet στο -Α) χαμηλότερης καταναλώσεως και μεγαλύτερης δεξαμενής καυσίμου. Οι δύο εκδόσεις είναι κοινές κατά 70% ως προς τα υλικά και κατά 95% ως προς το λογισμικό.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε επιδιώξει να προμηθευτεί τον Διακλαδικό Πύραυλο Αέρος Επιφανείας Μακρού Πλήγματος AGM-158A κατά την προμήθεια των 30 μαχητικών F-16 Block 52+ Advanced, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε εγκρίνει την αποδέσμευση. Την εποχή εκείνη, το όπλο αποδεσμεύθηκε για την Αυστραλία και την Φινλανδία. Η θέση αυτή δεν έχει μεταβληθεί μέχρι σήμερα.

Κρίθηκε η τύχη των F-16 Block 50 – Ανοικτά ακόμη τα υπόλοιπα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close