Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Άλλα δύο Rafale παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία στην Γαλλία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δύο ακόμη μαχητικά αεροπλάνα Rafale F3R παρέλαβε αυτή την εβδομάδα η Πολεμική Αεροπορία στην Γαλλία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παραδοθέντων σε 13. Οι σχετικές διαδικασίες από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής που βρίσκεται στην Γαλλία, πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 31 Μαρτίου και αφορούσαν αντιστοίχως το έκτο αεροπλάνο της παρτίδας νέας κατασκευής και το πρώτο από την δεύτερη εξάδα των μεταχειρισμένων αεροπλάνων που μεταβιβάζονται από την Γαλλική Αεροπορία.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη 28 Μαρτίου παρελήφθη το “442” που είναι διθέσιο Rafale DG – το δεύτερο νέας κατασκευής. Με αυτό, συμπληρώθηκε η πρώτη εξάδα αεροπλάνων που βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής της Dassault, για την Πολεμική Αεροπορία.

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου, ακολούθησε η παραλαβή του “414”, ένα μονοθέσιο Rafale EG.

Τα δύο μαχητικά έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα στις 4 Απριλίου. Λόγω της διαφορετικής προελεύσεώς τους, τα αεροπλάνα θα απογειωθούν από διαφορετικά αεροδρόμια. Τον μεν “442” θα εκκινήσει από το Μερινιάκ του Μπορντώ, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής της Dassault Aviation ενώ το “414” βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση 125 (ΒΑ 125) της Γαλλικής Αεροπορίας στο Ιστρ. Εκεί υφίστανται εγκαταστάσεις της Dassault, στις οποίες εισέρχονται τα μεταχειρισμένα αεροπλάνα που προορίζονται για την Ελλάδα, ώστε να υποβληθούν σε εργασίες “απογαλλοποίησης”, δηλαδή την αφαίρεση εξαρτημάτων που βρίσκονται μόνο σε γαλλική υπηρεσία.

Οι πτήσεις των Rafale από την Γαλλία, εκτελούνται χωρίς εν πτήσει ανεφοδιασμό καυσίμου ή ενδιάμεση στάση. Εξαιτίας των διαφορετικών σημείων εκκινήσεως, το “442” που θα απογειωθεί από πιο μακρινή βάση σε σχέση με τον προορισμό, θα φέρει δύο εξωτερικές “μεγάλες” δεξαμενές καυσίμου των 2.000 λίτρων. Οι πτήσεις από το Μερινιάκ ειδικώς, υπογραμμίζουν την μεγάλη αυτονομία του Rafale με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close