Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες FREΜΜ; «Τραγική» συνέντευξη Τύπου από τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένας εμφανώς εκνευρισμένος και επιθετικός (!) ΥΕΘΑ, με έναν σιωπηλό ΑΝΥΕΘΑ δίπλα του, συνέθεσαν την εικόνα της σημερινής συνεντεύξεως Τύπου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, στην οποία προέβη ο Π. Καμμένος παρουσία όλης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Μια εικόνα η οποία φανερώνει τις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις και τριβές, αφού ο ΥΕΘΑ «άδειασε» εντελώς τον ΑΝΥΕΘΑ Φ. Κουβέλη, με αφορμή το κυρίαρχο στην επικαιρότητα θέμα των γαλλικών φρεγατών FREMM.

Ο Π. Καμμένος δήλωσε σαφέστατα ότι πρόκειται για ένα πολύ πρώιμο θέμα, με συζητήσεις εντελώς αρχικού σταδίου, βάσει κάποιας πρώτης πολύ γενικής συζητήσεως για νέες φρεγάτες, μεταξύ Μακρόν – Τσίπρα. Ο δε ΥΕΘΑ, δήλωσε χαρακτηριστικώς ότι το αρχικό δημοσίευμα περί του θέματος, περιελάμβανε στοιχεία τα οποία ούτε ο ίδιος δεν γνώριζε!

Ο Π. Καμμένος προσπάθησε να… σώσει το «φιάσκο» των φρεγατών, παρουσιάζοντάς το ως άμεσα συνδεόμενο με την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και φυσικά δεν ανέφερε λέξη περί επικειμένης παραλαβής δύο FREMM εντός του θέρους. Ζήτησε δε περίπου, να μην γίνεται συζήτηση για το θέμα!

Η όλη εντύπωση, δείχνει ότι το θέμα των φρεγατών έγινε («άκομψη») προσπάθεια να αξιοποιηθεί προς ενίσχυση του προσωπικού προφίλ του, από τον ΑΝΥΕΘΑ Φ. Κουβέλη, ο οποίος στην πρώτη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους συντάκτες προ ημερών, δεν απέκρυψε ότι είναι «αντιμιλιταριστής»… Η σημερινή συνέντευξη υπό τον Π. Καμμένο, έδειξε να αποβλέπει στην πραγματικότητα σε αποκατάσταση της «τάξεως», με σαφές μήνυμα περί του ποιος έχει τον πρώτο λόγο στο ΥΠΕΘΑ. Είναι σαφές όμως ότι η διαχείριση του όλου θέματος, με την αρχική διαρροή από το ΓΕΕΘΑ, την εν συνεχεία επίσημη επιβεβαίωση από τον ΑΝΥΕΘΑ και την σημερινή διάψευση από τον ΥΕΘΑ, υπογράμμισε την εν γένει προχειρότητα και ανικανότητα που διακρίνει την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση γενικότερα.

Για τα λοιπά προγράμματα, ο Π. Καμμένος είπε ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 βάσει της αμερικανικής προτάσεως είναι κόστους 1,23 δισ. ευρώ αλλά ότι θα επιτευχθεί η μείωσή του στο ύψος του 1,1 δισ. ευρώ που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην απαίτηση για καταβολή υψηλών δόσεων την περίοδο 2019-2021, στην οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί η ελληνική πλευρά. Εάν το ειδικό κονδύλι βοηθείας που έχει παρουσιασθεί στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ, είχε ήδη ψηφιστεί και ήταν διαθέσιμο από το 2019, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όπως είπε, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 30 Απριλίου, θα συνεχιστεί ο διάλογος.

Ως προς την τύχη των F-16 Block 30, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι εξετάζεται η περίπτωση πωλήσεώς τους και ότι τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από αυτήν, θα διατεθούν για προμήθεια νέων αεροσκαφών και όχι για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16. Την ίδια στιγμή όμως παραδέχθηκε ότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι εφικτή η προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους.

 

Related Articles

Back to top button
Close