Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση Καναδά για G-to-G συμφωνία για Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε άμεση επικοινωνιακή αντεπίθεση πέρασε η καναδική CAE, μετά τις διαρροές στον ελληνικό Τύπο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Ισραήλ ότι η ισραηλινή Elbit ενδιαφέρεται για τον στόχο της Πολεμικής Αεροπορίας να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Στο πλαίσιο αυτό η CAE Defense & Security επεδίωξε να τονίσει την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Marc Olivier Sabourin στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου σε σχετικό βίντεο παρουσίασε το κοινό με την κυβέρνηση του Καναδά όραμα για την υλοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαιδεύσεως.

Στο βίντεο της 10ης Ιουνίου, τονίζεται ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, με βάση την τεράστια εμπειρία της εταιρείας διεθνώς, η οποία προσφέρει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα καθώς:

–  Η CAE είναι παγκόσμιος ηγέτης στην εκπαίδευση για πάνω από 70 χρόνια, με περισσότερα από 65 εκπαιδευτικά κέντρα σε 35 χώρες.

–  Είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πιστοποίηση του Εκπαιδευτικού Κέντρου στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, προσφέροντας καθοριστικά στρατηγικά και πολιτικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα και εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας ΝΑΤΟ Flying Training in Europe (NFTE) που η Αθήνα υπέγραψε στις 19 Ιουνίου.

–  Βασίζεται στο πρότυπο του αντίστοιχου ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης στον Καναδά (NFTC), το οποίο η CAE λειτουργεί σε συνεργασία με την Αεροπορία του Καναδά.

Παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας από την κυβέρνηση του Καναδά, μαζί με πληθώρα από οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτικά οφέλη για τον τόπο.

Στις 19 Ιουνίου, οι υπουργοί Αμύνης 11 κρατών μελών του ΝΑΤΟ (Bουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σκόπια, Τουρκία, Τσεχία) υπέγραψαν διαδικτυακώς Επιστολή Προθέσεως (LOI) επιβεβαιώνοντας την πρωτοβουλία Εκπαιδεύσεως Πτήσεων Ευρώπης ΝΑΤΟ (ΝFTE) που αφορά την δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, για την εκπαίδευση ιπταμένων μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και χειριστών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών σταθερών πτερύγων και drone. Η πρωτοβουλία θα εξασφαλίσει οικονομίες και θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα μεταξύ συμμάχων, βελτιώνοντας την συνολική ετοιμότητα των αεροποριών του ΝΑΤΟ.

Επτά από τα μικρότερα συμμαχικά κράτη στην Ευρώπη έχουν απαιτήσεις ετησίων προγραμμάτων εκπαιδεύσεως ιπταμένων σε κλίμακα που δεν δικαιολογεί την ίδρυση ή συνέχιση λειτουργίας εθνικών κέντρων εκπαιδεύσεως. Το πολυεθνικό NFTE θα καλύψει τις απαιτήσεις τους. Τώρα πλέον, οι 11 συμμαχικές χώρες θα εξετάσουν επιλογές για την επίτευξη του στόχου με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ήδη υφισταμένων εκπαιδευτικών δομών.

Από αυτή την άποψη, η αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, ώστε να λάβει μορφή Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου, θα την καταστήσει πιο ελκυστική για την διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στο πλαίσιο της NFTE. Το αντίστοιχο κέντρο της Τουρκικής Αεροπορίας στην Σμύρνη, που μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικό, αν και με σημαντικές υποδομές, δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να προσελκύσει παρά μόνο περιορισμένες συμμετοχές ξένων σπουδαστών από φίλες μουσουλμανικές χώρες. Συνεπώς η ελληνική υποψηφιότητα, θεωρείται ότι θα συνοδεύεται από συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία έτη ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει επιδειχθεί από την CAE και την Lockheed Martin Canada, με αξιοποίηση αεριωθουμένων αεροσκαφών M346 και αναβαθμισμένων L159 αντιστοίχως. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 η ΓΔΑΕΕ είχε προβεί σε συγκρότηση επιτροπής διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και αξιολόγηση κοινώς αποδεκτού σχεδίου διακρατικής συμφωνίας με τις αρμόδιες αρχές του Καναδά για την υλοποίηση του Υποπρογράμματος «Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Πτήσεων στην Καλαμάτα με Χρηματοδοτική Μίσθωση», συνεπώς ήταν σαφής η επιλογή της CAE. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση θα απαιτούσε περί τα 100 εκατ. € ετησίως, μέρος των οποίων θεωρούσε η ελληνική πλευρά ότι θα εξασφαλιζόταν από τις καταβολές αντιτίμου για συμμετοχές σπουδαστών ξένων χωρών.

Η πρόταση της CAE κάλυπτε:

• Την εφοδιαστική υποστήριξη των αεροσκαφών βασικής εκπαιδεύσεως T-6A Texan II και του Επίγειου Εκπαιδευτικού Συστήματος (GBTS) στο οποίο περιλαμβάνεται ο εξομοιωτής, της Πολεμικής Αεροπορίας, με συμμετοχή της ελληνικής EFA GROUP που συνεργάζεται με την κατασκευάστρια των αεροσκαφών αμερικανική Beechcraft.
• Παροχή καθορισμένου αριθμού ωρών πτήσεως με αεριωθούμενα προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως M346 και εξομοιωτή της CAE για το αεροσκάφος.
• Εξομοιωτή πολυμελούς πληρώματος για προετοιμασία της μετεκπαιδεύσεως ιπταμένων σε αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130B/H και C-27J.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close