Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σύντομα η παραλαβή οπλισμού για τα M1117

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Από το προσεχές φθινόπωρο, αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση των Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνωρίσεως M1117 που έχουν παραληφθεί ήδη από τον Ελληνικό Στρατό, με την συμπλήρωση του οπλισμού τους. Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των οχημάτων περιορίζεται σε ένα πολυβόλο MG3 των 7,62 mm εξωτερικά του πύργου.

Το αίτημα για την παραχώρηση οπλισμού από την αμερικανική πλευρά δεν ικανοποιήθηκε, λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τους πρώτους μήνες κιόλας της ρωσικής εισβολής, μεταξύ του υλικού που απεστάλη από πλευράς ΗΠΑ, ήταν και 2.000 πολυβόλα βομβίδων Mk19 Mod3 των 40 mm, μην αφήνοντας περιθώρια για ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για παραχώρηση 400 τέτοιων όπλων. Στο μεταξύ, από πλευράς ΓΕΣ, μέσω τροποποιήσεως της LOA-GR-B-IAO, έγινε μέριμνα για την προμήθεια 700 Mk19 που εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να παραδίδονται σύντομα. Μαζί με αυτά, έχουν παραγγελθεί και συλλογές ηλεκτρικής πυροδοτήσεως για την μετατροπή βαρέων πολυβόλων M2 των 12,7 mm από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού, που θα συμπληρώσουν τον οπλισμό.

Τα οχήματα που έχουν προωθηθεί για χρησιμοποίηση, έχουν διατεθεί κατά βάση στις Διμοιρίες Αναγνωρίσεως των μονάδων Πεζικού και τους Ουλαμούς Αναγνωρίσεως των μονάδων Τεθωρακισμένων, αντικαθιστώντας άλλα οχήματα που χρησιμοποιούντο μέχρι τώρα. Επιπλέον όμως, έχει αποφασισθεί η διάθεση M1117 ως οχημα των Προωθημένων Αξιωματικών Πυροβολικού (ΠΑΠ) και των Αξιωματικών Ελέγχου Αέρος (ΑΕΛΑ) που προσκολλούνται στις μονάδες. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν η χρήση τεθωρακισμένων M113 γι’ αυτό τον σκοπό, τα οποία πλέον αποδεσμεύονται και μπορούν να διατεθούν σε άλλους ρόλους. Τέλος, αριθμός M1117 έχει εφοδιάσει και τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Παρελήφθησαν 4 Marder – Αναμένονται 400 επιπλέον M1117

Tags

Related Articles

Back to top button
Close