Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα ελληνικά Rafale “μεταστάθμευσαν” από το Μαρινιάκ στο Ιστρ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αρκετά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα παρουσίασε το φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης από την χθεσινή επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά με τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από την 114 Πτέρυγα Μάχης, με τον Διοικητή της Σμήναρχος (Ι) Στέφανο Αμπουλέρη να υποδέχεται τους επισήμους για να ακολουθήσει ενημέρωση για την οργάνωση, την αποστολή, τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές της Πτέρυγας, καθώς και για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την άφιξη των αεροσκαφών Rafale F3R, στις 19 Ιανουαρίου. Ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκαν το υπόστεγο των αεροσκαφών ετοιμότητας (READINESS) Mirage 2000-5 ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν τους νέους χώρους εργασίας των Rafale F3R.

Υπ’ όψιν ότι εχθές, τα 6 ελληνικά Rafale πέταξαν από το Merignac στην αεροπορική βάση του Istres. στην Νότιο Γαλλία. Με αυτό τον τρόπο καλύφθηκε ένα σκέλος 400 χλμ. περίπου σε ευθεία, ώστε την ερχομένη Τετάρτη να απογειωθεί από εκεί το πρωί ο σχηματισμός για το ταξίδι στην Ελλάδα. Προσγείωση αναμένεται το μεσημέρι.

Στις φωτογραφίες από την επίσκεψη στην 114 ΠΜ, διακρίνονται κιβώτια με ανταλλακτικά κινητήρων Μ88 που έχουν φθάσει προ καιρό στην Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) και προωθήθηκαν στην Τανάγρα. Οι πληροφορίες δε, αναφέρουν την άριστη επιλογή αξιωματικού για την θέση του Διευθυντού Υποστήριξης (ΔΥΠ) στην 114 ΠΜ, που απετέλεσε “μεταγραφή” από τα F-16.

Όπως διακρίνεται και στην φωτογραφία που έχει ληφθεί με τους επισήμους εμπρός από το κτίριο της 332 Μοίρας, πέραν του Σμηνάρχου (Ι) Αμπουλέρη, δεν διακρίνεται ο Μοίραρχος. Επομένως, η Μοίρα αναμένει τον διοικητή της. Φυσιολογικώς, καθήκοντα Μοιράρχου θα ανατεθούν στον αρχαιότερο Ιπτάμενο που μετέβη στην Γαλλία για εκπαίδευση στον νέο τύπο. 

Γενικότερα, στην Τανάγρα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα επιπέδου μονάδας και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τα έργα μεγαλύτερης κλίμακος, που όπως είναι φυσιολογικό, θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο ακόμη για να ολοκληρωθούν. Ωστόσο, έχουν δρομολογηθεί ορισμένες “ενδιάμεσες” λύσεις, μέχρι αυτό το στάδιο και ενδιαφέρον στοιχείο όλο αυτό το διάστημα είναι ότι όπως ενημερώθηκε και ο Α/ΓΕΕΘΑ, δεν έχουν αντιμετωπισθεί ιδιαίτερα προβλήματα γενικότερα. Από τα βασικά υλικά υποδομών, δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη το συγκρότημα του Εξομοιωτή Αποστολών στον οποίο θα εκπαιδεύονται οι Ιπτάμενοι, κάτι το οποίο θα γίνει σε εύλογο χρόνο.

Τι στρατιωτική συνδρομή στο πεδίο μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από την Γαλλία;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close