Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργικό Συμβούλιο με επίκεντρο την αναβάθμιση των F-16

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Περιγράφοντας ως πρώτο στόχο την αναβάθμιση του υφισταμένου υλικού και μετά την προμήθεια νέου στην διάρκεια συσκέψεως του Υπουργικού Συμβουλίου στις 28 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να αναμένονται στο εγγύς μέλλον αναθέσεις συμβάσεων για προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων. Η επισήμανση ενδιαφέρει περισσότερο ως προς την προμήθεια 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R Sea Hawk για το Πολεμικό Ναυτικό ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία είχε υπογραφεί στις αρχές του χρόνου από τον τότε ΥΕΘΑ και προωθείται ως ενεργοποιημένο υποπρόγραμμα. Στην περίπτωση της συζητούμενης προμήθειας νέων φρεγατών, όπως έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη από τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, αυτή βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο συζητήσεων.

Επί της ουσίας, στην σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάσθηκε από τον ΥΕΘΑ η επικείμενη κατάθεση προς συζήτηση στην Βουλή της Συμβάσεως Παροχών του προγράμματος αναβαθμίσεως μαχητικών σε F-16V, η προώθηση της Συμβάσεως FOS για τα μαχητικά Mirage 2000 που επιδιώκεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και η προμήθεια υλικών για τα 5 υποβρύχια Type 214 και Type 209. 

H περίπτωση των υποβρυχίων, σχετίζεται προφανώς με την τροποποίηση που ψηφίσθηκε στην Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο για επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 21,5 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το εξάμηνο Οκτωβρίου 2019 – Μαρτίου 2020, για το πρόγραμμα των υποβρυχίων ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ. Από αυτή την χρηματοδότηση, τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν τεχνική υποστήριξη και υλικά ολοκληρώσεως του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αρχικό αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο, να προσγειώνεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, για να φιλοξενηθεί μέχρι να μεταφερθεί στις διπλανές εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Αυτό θα απαιτήσει μερικές ημέρες, επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στεγανοποιήσεως του υποστέγου που θα χρησιμοποιηθεί, μετά την διαπίστωση προβλήματος από ομάδα της Lockheed Martin που επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις.

Αμέσως μετά, θα αρχίσει η αντικατάσταση υποσυλλογών με νέες που έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΑΒ από τις ΗΠΑ, εργασίες που θα εκτελεσθούν υπό την ευθύνη ανθρώπων της Lockheed Martin και τις οποίες θα παρακολουθεί προσωπικό της ΕΑΒ, που με αυτό τον τρόπο θα εκπαιδευθεί ώστε να μπορεί να επαναλάβει την διαδικασία στο σύνολο των προβλεπομένων αεροσκαφών που θα ακολουθήσουν. Μέχρι να γίνει αυτό, το πρωτότυπο αναβαθμισμένου F-16V θα πετάξει στις ΗΠΑ ώστε να γίνουν όλοι οι έλεγχοι δοκιμών και πιστοποιήσεως.

Μετά την επιστροφή του πρωτοτύπου στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα αρχίσει η μεταφορά F-16 στην ΕΑΒ προς εκτέλεση των εργασιών. Το πρώτο διάστημα θα εισέρχονται αεροσκάφη ανά ζεύγη αλλά στην πορεία θα μεταφέρονται και θα αποδίδονται αναβαθμισμένες τετράδες αεροσκαφών.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close