Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

To “006” τρίτο κατά σειρά F-16 εισήλθε στην ΕΑΒ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το τρίτο F-16 του προγράμματος αναβαθμίσεως F-16V, προσγειώθηκε στην Τανάγρα και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ την Παρασκευή 2 Απριλίου. Πρόκειται για το F-16C με αριθμό “006”, εκδόσεως Block 52+ Advanced ή Block 52M, που επιχειρεί με την 336 Μοίρα “Όλυμπος”.

Από το αεροσκάφος, όπως και στα προηγούμενα, θα αφαιρεθούν από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας το εκτινασσόμενο κάθισμα, το πυροβόλο, ο κινητήρας και το συγκρότημα υδραζίνης, πριν αναλάβει εργασίες το προσωπικό της ΕΑΒ. Το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, μετά την αναχώρηση για τις ΗΠΑ του αρχικού “005” και την έναρξη εργασιών στο “505”, που μεταφέρθηκε στην ΕΑΒ στις 2 Φεβρουαρίου. Το τέταρτο αεροσκάφος, αναμένεται να μεταφερθεί τον Μάιο, για να ακολουθήσει ένα κάθε μήνα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 που θα έχουν συγκεντρωθεί 12 αεροσκάφη στην ΕΑΒ. 

Τον μήνα εκείνο, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές του “005” στις ΗΠΑ, οπότε θα αρχίσει αμέσως η τελική φάση εργασιών στο “505”. Αυτό θα είναι και το πρώτο αναβαθμισμένο F-16V που θα βγει από το υπόστεγο της ΕΑΒ για να επιστρέψει στην 343 Μοίρα στην οποία ανήκει.

Στο μεταξύ, οι δοκιμές του “005” στις ΗΠΑ εξελίσσονται ομαλά στο Fort Worth, με μείζονα τεχνολογική πρόκληση την ομαλή συνεργασία – διασύνδεση του νέου ραντάρ APG-83 με το ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II. Καθώς το δεύτερο είναι ψηφιακής τεχνολογίας, θεωρείται ότι οι επεμβάσεις σε λογισμικό θα αποδώσουν την επιθυμητή απόδοση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το προσωπικό της Αεροπορίας των ΗΠΑ που δοκιμάζει το “005”, αξιολόγησε τις εργασίες που έγιναν στην ΕΑΒ με Άριστα. Αποδόθηκε βαθμολογία “5”, καθώς δεν καταγράφηκε καμμία απολύτως παρατήρηση (fault) και όλα διαπιστώθηκε ότι είχαν γίνει τέλεια.

Επιχείρηση δυσφημήσεως της ΕΑΒ; Τι συμβαίνει με το “περιστατικό” του κινητήρα και τα C-130;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close