Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Κατασκευή πρώτου συγκροτήματος PSIM για την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τους ταχείς ρυθμούς προόδου στην ναυπήγηση των φρεγατών FDI HN, όσο και στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος με ελληνικές εταιρείες, προβάλει συνεχώς η Naval Group.

Στις 24 Ιουλίου, ο γαλλικός ναυπηγικός οίκος ανακοίνωσε την έναρξη κοπής του πρώτου χαλύβδινου μέρους για την τρίτη (HN3) ελληνική φρεγάτα ΦΟΡΜΙΩΝ, στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Η έναρξη, έγινε στις 20 Ιουλίου. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν υπογράψει σύμβαση με την Naval Group και κατασκευάζουν διαμορφωμένους τομείς κύτους και της υπερκατασκευής των φρεγατών που προορίζονται για το Γαλλικό Ναυτικό. Οι τομείς φέρουν τα συστήματα σωληνώσεων, βάσεις και στηρίγματα ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, συστήματα πρόσβασης κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι το Γαλλικό Ναυτικό έχει αναθέσει ήδη σύμβαση για 5 φρεγάτες FDI.

Στις 26 Ιουλίου, η Naval Group δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την κατασκευή του Τμήματος Πανοραμικών Αισθητήρων και Πληροφοριών (PSIM) που προορίζεται για την πρώτη (HN1) φρεγάτα του ελληνικού προγράμματος, ΚΙΜΩΝ. Το χαρακτηριστικής μορφής συγκρότημα ιστού, είναι αντιπροσωπευτικό – “σήμα κατατεθέν” των γαλλικών τεχνολογιών που ενσωματώνουν τα συστήματα μάχης των κυρίων μονάδων κρούσεως.

Κατά έναν τρόπο, οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις της Naval Group, αναδεικνύουν ότι οι αναθέσεις έργου σε ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο του σχεδίου της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής που έχει καταρτίσει, δεν αφορούν μέχρι τώρα υψηλές τεχνολογίες ηλεκτρονικών, συστήματα μάχης κ.λπ. αλλά κατά βάση εργασίες μηχανουργικής φύσεως, περιορισμένου συνολικού ύψους αξίας.

Νέες υπογραφές συμβάσεων της Naval Group με 5 ελληνικές εταιρείες

Tags

Related Articles

Back to top button
Close