Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Νέες υπογραφές συμβάσεων της Naval Group με 5 ελληνικές εταιρείες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΚΠΥ

Στην υπογραφή και νέων συμβάσεων στα πλαίσια του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε σήμερα η Naval Group με πέντε ελληνικές εταιρείες στο περιθώριο της διεθνής έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2023 που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σήμερα το μεσημέρι.

Στο περίπτερο της Naval Group λίγη ώρα αργότερα οι εταιρείες Prisma, Mevaco, Salamis και Mallionda υπέγραψαν νέα συμβόλαια εργασιών με αποτέλεσμα πλέον να ξεπερνούν τα 60 με περίπου 50 εταιρείες. Επίσης στον ίδιο χώρο η Theon υπέγραψε συμβόλαιο με τη γαλλική Safran.

Οι νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα αφορούν συγκεκριμένα:

  • Salamis Shipyards & Engineering: δραστηριότητες προεξοπλισμού σε μπλοκ κύτους τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI.
  • THEON, εταιρεία του EFA Group:  δραστηριότητες οπτοηλεκτρονικών στο πρόγραμμα FDI HN μέσω ενός από τους κύριους συνεργάτες μας SAFRAN.
  • MEVACO: αρκετές νέες συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού των FDI.
  • PRISMA: παραγωγή εξαρτήματος ναυτικών όπλων.
  • MALLIONDA: νέες δραστηριότητες που αφορούν συγκολλητές και τεχνίτες σωληνώσεων στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient.

Νέο μέλος του ΣΕΚΠΥ τα ναυπηγεία Salamis

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της έκθεσης λίγο νωρίτερα δημοσιοποιήθηκε η ένταξη και των ναυπηγείων Salamis στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) διευρύνοντας την εκπροσώπησή του.

Τάσος Ροζολής: Αισιοδοξία και προσδοκίες

Σε δήλωσή του ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ λίγο μετά τα εγκαίνια τόνισε ότι «στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 350 εκθέτες και πάνω από 100 ελληνικές εταιρείες και ελπίζουμε το 2025 να είναι πολύ περισσότερες. Η επιτυχημένη δεύτερη DEFEA 2023 εκτός από αισιοδοξία μεγαλώνει και τις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 

Προσδοκούμε όπως στο πρόγραμμα των κορβετών όπου οι ξένοι διεκδικητές δίνουν πάνω από 30% συμπαραγωγή στις ελληνικές εταιρείες αυτό να γίνει και στα υπόλοιπα εξοπλιστικά. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι περιμένουμε ακόμα τουλάχιστον 5 δισ. εξοπλιστικών το επόμενο διάστημα τότε μιλάμε για 1 με 1,5 δισ. δουλειές στην Ελλάδα.

Συγχρόνως προσδοκούμε ότι η επόμενη κυβέρνηση επιτέλους θα προχωρήσει στη συγκρότηση υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας ώστε να θεσμοθετήσει τη συνεργασία των ελληνικών αμυντικών εταιρειών με τις ξένες.

Είναι γεγονός ότι η απαίτηση για υποχρεωτική 30% συμπαραγωγή οδηγεί τις ξένες εταιρείες να συζητούν με σοβαρότητα τη συνεργασία με ελληνικές. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να είμαστε ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι και από την έκθεση αλλά και από τις μελλοντικές εξελίξεις που αφορούν την αμυντική βιομηχανία».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ NAVAL GROUP

Για το ίδιο θέμα, η Naval Group εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

Στις 9 Μαΐου 2023 στην έκθεση DEFEA στην Αθήνα, η Naval Group υπέγραψε νέες συμβάσεις με 5 ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) του Naval Group σχετικά με το πρόγραμμα φρεγατών FDI HN (Ελληνικό Ναυτικό). Οι συμβάσεις αυτές καταδεικνύουν τη δέσμευσή της να αναπτύξει και να δομήσει μια ισχυρή βιομηχανική συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 κατά την έναρξη του προγράμματος FDI HN. Με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν στις 9 Μαΐου στη DEFEA, οι δραστηριότητες της HIP περιλαμβάνουν πλέον περισσότερες από 60 ελληνικές εταιρείες, με θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Οι νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα στην έκθεση της ΔΕΦΕΑ αφορούν:

  • Salamis Shipyards & Engineering: δραστηριότητες προεξοπλισμού σε μπλοκ κύτους τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI.
  • THEON, εταιρεία του EFA Group: δραστηριότητες οπτοηλεκτρονικών στο πρόγραμμα FDI HN μέσω ενός από τους κύριους συνεργάτες μας SAFRAN.
  • MEVACO: αρκετές νέες συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού των FDI.
  • PRISMA: παραγωγή εξαρτήματος ναυτικών όπλων.
  • MALLIONDA: νέες δραστηριότητες που αφορούν συγκολλητές και τεχνίτες σωληνώσεων στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient.

 Ενίσχυση της βιομηχανικής ναυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Η Naval Group και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία χτίζουν μια μακροχρόνια συνεργασία που καθημερινά καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και την ικανότητά της να παρέχει εξοπλισμό και υπηρεσίες πολύ υψηλής ποιότητας. Στόχος της Naval Group είναι να αναπτύξει περαιτέρω το αποτύπωμά της στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών με την ελληνική βιομηχανία, την έρευνα και τους ακαδημαϊκούς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, η Naval Group επιδιώκει να διευρύνει τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της, από την οποία θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής τη Naval Group θα συμβάλει στην κατασκευή και την υποστήριξη του προγράμματος FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Η δομημένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία που εφαρμόζει η Naval Group θα ενισχύσει την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και τη δυνατότητα αντιμετώπισης μελλοντικών αναγκών.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close