Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

SARISA SRS-1A Αεροπορικής Υποστηρίξεως από την ελληνική SAS Technologies

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα από τα πιο “εξωτικά” και απρόσμενα εκθέματα που παρουσίασε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στην DEFEA 2021, είναι το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) ή καλύτερα εναέρια πλατφόρμα SARISA SRS-1A της ελληνικής SAS Technology. Το SARISA SRS-1A είναι τυπικό παράδειγμα συλλήψεως προϊόντος το οποίο αυτομάτως γεννά την απορία “πως δεν το είχα σκεφτεί κι εγώ“, ακόμη και σε φτασμένους κατασκευαστές του χώρου. Και αυτό επειδή η αρχική σχεδίαση εξυπηρετεί την ικανότητα μεταφοράς όπλων πολύ βαρύτερων σε σχέση με τα τυπικά πολεμικά φορτία που μπορούν να μεταφέρουν τα μικρά drone.

Το SARISA SRS-1A σχεδιάσθηκε με την αντίληψη της ικανότητος μεταφοράς φορτίων για εκτέλεση αποστολών ανεφοδιασμού σε μικρές αποστάσεις, σε δυσπρόσιτα μέρη. Το φορτίο προσαρμόζεται στις ράγες μεταφοράς που βρίσκονται αναρτημένες από κάτω ενώ εναλλακτικώς μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροψεκασμών ή αεροπυρόσβεσης. Αλλά η εντυπωσιακότερη πτυχή της “προσωπικότητος” τou SARISA SRS-1A είναι η ικανότητα χρησιμοποιήσεως σε ρόλο Εγγύς Αεροπορικής Υποστηρίξεως!

(ΣΔΒ @ 2021)

Η ικανότητα εξασφαλίζεται από το είδος του τυπικού φορτίου οπλισμού, που στην έκθεση ήταν δύο τυπικές ρουκέτες HYDRA 2,75 ιντσών βεληνεκούς 6-8 χλμ., όπως αυτές που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ωστόσο, το SARISA SRS-1A αντιπροσωπεύει οργανικό εναέριο μέσο αεροπορικής υποστηρίξεως για τον διοικητή ακόμη και τμήματος Πεζικού ή Ειδικών Δυνάμεων! Μεταφερόμενο “συσκευασμένο” σε κάποιο ελαφρύ όχημα, το SARISA SRS-1A μπορεί να ξεφορτωθεί και σε ελάχιστο χρόνο να απογειωθεί υπό τον πλήρη έλεγχο μέσω του κινητού σταθμού οπλισμού ΜPGS-S3.1, να μεταβεί στο σημείο ενδιαφέροντος και να εξαπολύσει τα όπλα του, προσβάλλοντας τον εχθρό από ικανή απόσταση ασφαλείας για το μικρό τμήμα. Η ισχύς πυρός δύο ρουκετών 2,75 ιντσών, επιτρέπει πρακτικώς την αιφνιδιαστική εξουδετέρωση μέχρι και δύο ελαφρών τεθωρακισμένων στόχων. Μελλοντικώς, είναι δυνατή και η βολή ρουκετών 2,75 ιντσών κατευθύνσεως λέιζερ, με την κατάδειξη του στόχου να γίνεται είτε από φορητή συσκευή καταδείξεως στόχου λέιζερ από περίπολο Ειδικών Δυνάμεων είτε άλλο αισθητήρα σε χερσαία ή εναέρια πλατφόρμα.

Το SARISA SRS-1A έχει μήκος 165 εκ., πλάτος 218 εκ., ύψος 45 εκατ., και μέγιστο βάρος απογειώσεως 60 κιλών, με το βάρος του οπλικού φορτίου να ανέρχεται σε 25 κιλά. Οι ηλεκτροκινητήρες κινούν 4 διπλά στροφεία και η μέγιστη αυτονομία πτήσεως ανέρχεται σε 20 λεπτά.

(ΣΔΒ @ 2021)

Η SAS Technologies έχει συνεργαστεί με τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού για την ανάπτυξη του SARISA SRS-1A και αναμένεται σύντομα να πραγματοποιηθεί σειρά δοκιμών που θα περιλαμβάνουν και εκτέλεση βολών ρουκετών.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close