Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση της Πολεμικής Αεροπορίας για τον πύραυλο αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας Northrop Grumman με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ, του ΑΤΑ, της 111 Πτέρυγας Μάχης και της 115 Πτέρυγας Μάχης. Σκοπός της διαδικτυακής συνάντησης όπως ανακοινώθηκε, ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των πυραύλων AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM).

Η συμμετοχή επιτελών των 111 και 115 Πτερύγων Μάχης, εξηγείται από την υπαγωγή σε αυτές των 341 και 343 Μοιρών αντιστοίχως, οι οποίες έχουν ειδικό ρόλο Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD) με την χρήση πυραύλων αέρος-εδάφους (αντι-ραντάρ) AGM-88B HARM.

To AGM-88E AARGM αναπτύχθηκε ως εξέλιξη του HARM, με νέο τμήμα κατευθύνσεως και τροποποιημένο τμήμα ελέγχου ενώ διατηρούνται ο πυραυλοκινητήρας, η πολεμική κεφαλή και τα πτερύγια του HARM. Ο αισθητήρας πολλαπλών διαμορφώσεων, είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίζει την παύση λειτουργίας των συστημάτων ραντάρ του αντιπάλου που στοχοποιεί ο πύραυλος. Ο αισθητήρας ενσωματώνει τερματικό αισθητήρα χιλιοστομετρικού μήκους κύματος, προηγμένο δέκτη αντι-ραντάρ και σύστημα ναυτιλίας GPS/INS. Ο πύραυλος λαμβάνει τακτικές πληροφορίες μέσω ενσωματωμένου Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετάδοσης Δέκτη, που παρέχει πληροφορίες καταστάσεως και επιβεβαίωση δεύτερης πηγής στον χειριστή. Ο πύραυλος μεταδίδει αναφορές εκτιμήσεως πρόσκρουσης όπλου σε πραγματικό χρόνο και έχει δυνατότητα πλήγματος από μεγάλες αποστάσεις.

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο AARGM έχει μήκος 4,17 μέτρα, διάμετρο 25,4 εκ. και βάρος 361 κιλά. Η εμβέλειά του ξεπερνά τα 60 ν.μ. και αναπτύσσει ταχύτητα μεγαλύτερη των 2 Mach.

Στον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η απόκτηση αριθμού πυραύλων AGM-88E AARGM για την αντικατάσταση των υφισταμένων στο οπλοστάσιό της AGM-88B HARM. Οι 341 και 343 Μοίρες που έχουν ρόλο SEAD, επιχειρούν σήμερα με F-16 Block 50 και F-16 Block 52+, συνεπώς ο πύραυλος θα πρέπει να είναι συμβατός τόσο με τα F-16V όσο και με τα εκσυγχρονισμένα F-16 Block 50 που επιθυμεί να έχει η Πολεμική Αεροπορία.

HMDS Targo: “φονικό βλέμμα” για τους Έλληνες ιπταμένους των Rafale

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close