Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωκορβέτα: Αρχικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για 3 EPC

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Περίοδος διεργασιών σε επίπεδο βιομηχανίας είναι οι μήνες που διανύουμε, καθώς το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC) εξελίσσεται κανονικά.

Στις 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί για την υποβολή ενημερώσεων από εταιρείες της Ελληνικής Αμύντικής Βιομηχανίας ως προς τα πεδία στα οποία μπορούν να συμμετέχουν στο έργο. Τις ενημερώσεις θα συγκεντρώσει η ΓΔΑΕΕ προς περαιτέρω χειρισμό αλλά είναι πιθανό να υπάρξει παράταση της προθεσμίας.

Παραλλήλως, σε επίπεδο βιομηχανίας επίσης, η Naviris, κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής Naval Group και της ιταλικής Fincantier, ετοιμάζει μαζί με την ισπανική Navantia κοινές προτάσεις για χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω του προϋπολογισμού για το έτος 2021 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund). Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 9 Δεκεμβρίου. 

Το EDF ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 2021, αποτελώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την στήριξη της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ κρατών – μελών. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση του Ταμείου για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2027 ανέρχεται σε 7.953.000.000 € σε τρέχουσες τιμές, εκ των οποίων 2.651.000.000 € για δράσεις έρευνας και 5.302.000.000 € για δράσεις ανάπτυξης. Ως χρόνος υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση από το EDF, έχει ορισθεί ο περασμένος Ιούνιος μέχρι και το τέλος του έτους.

Εντός του έτους, αναμένεται να υποβάλλουν τις σχεδιαστικές απαιτήσεις τους τα ναυτικά των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η γενική ιδέα είναι η εξεύρεση “κοινών λύσεων και τμηματικότητος για υιοθέτηση στις εθνικές απαιτήσεις“. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα, είναι οι χώρες που συμμετέχουν προς ώρας, με πληροφορίες να ανεβάζουν σε πρώτη φάση τον εκπεφρασμένο αριθμό νέων κορβετών σε 16. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα έχει δηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για 3 κορβέτες. Σημειώνεται ότι στην Νέα Δομή Δυνάμεων που εγκρίθηκε προσφάτως, προβλέπονται στην δύναμη του Στόλου συνολικώς 6 κορβέτες. 

Με το μέγιστο μήκος να ανέρχεται σε 110 μέτρα, εκτόπισμα της τάξεως των 3.300 τόννων, δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου και στον οπλισμό τυπικό Σύστημα Καθέτου Εκτοξεύσεως βλημάτων επιφανείας – αέρος, η ECP θα συγκρίνεται κατά μείζονα λόγο με τις σημερινές φρεγάτες τύπου S, από πλευράς επιχειρησιακών ικανοτήτων. Η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον προσανατολισμό του προγράμματος νέας φρεγάτας που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε επιλογή τύπου σαφώς ανωτέρων ικανοτήτων, ιδίως στον τομέα της Αντιαεροπορικής Άμυνας.

Πλήρης υποστήριξη στην EPC – Ο φυσιολογικός αντικαταστάτης των φρεγατών S του ΠΝ

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close