Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επισημάνσεις του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στην EXPOSEC 2017

Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τις άμυνα και ασφάλεια της χώρας, την διεθνή θέση της όσο και για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, περιλάμβανε η ομιλία του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου EXPOSEC 2017.

Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, «αποτελεί ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως» και ανακοίνωσε ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά σε μία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσω της Κύπρου στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο για τη δημιουργία νέων οδών και νέων τρόπων μεταφοράς ενέργειας με κομβικό το ρόλο της Ελλάδας». Για την Ελλάδα η ενεργειακή ασφάλεια όπως και η διαφοροποίηση της ΕΕ στην προμήθεια ενέργειας, αποτελούν στόχο υψηλής προτεραιότητας.

Αναφορικώς με την εξάπλωση του φονταμενταλισμού και ενδείξεις που φανερώνουν τάσεις ενισχύσεως αυτού στην Βαλκανική, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχουν «χρηματοδοτικές ροές προς οργανώσεις των Βαλκανίων, οι οποίες προσπαθούν να μεταφέρουν τον φονταμενταλισμό στη γειτονιά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι απαιτείται η άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η οργάνωση τέτοιων φονταμεταλιστικών ομάδων στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Είναι η ώρα να σταματήσουμε την εξάπλωση και τη χρηματοδότηση ενός μουσουλμανικού τόξου το οποίο όμως δε βασίζεται στην πραγματική θρησκεία του Ισλάμ, αλλά στην πρόθεση κάποιων να ενισχύσουν τον φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία».

Η Ελλάδα, ως προπύργιο της Ευρώπης επιχειρεί να διαδραματίσει κεντρικό σταθεροποιητικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, με βασικούς στόχους την διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στην προσπάθεια αυτή υφίσταται στρατηγική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και η χώρα επανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Ο ΥΕΘΑ ανέφερε χαρακτηριστικώς: «Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή των συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστούν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση».

Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει απειλές διεθνικού χαρακτήρα που προέρχονται κυρίως από τις ραγδαίες αυξητικές τάσεις της παράνομης μετανάστευσης και του διεθνούς εγκλήματος, τη συντήρηση και ενίσχυση ακραίων τάσεων όπως αυτές του ακραίου εθνικισμού, του αλυτρωτισμού καθώς και της ανεξέλεγκτης διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής. Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε ότι έχει μεγάλη σημασία «να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης, της Κύπρου, του Σουέζ και της Μάλτας όπου γίνεται σχεδόν η περισσότερη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και κατ’ επέκταση χρηματοδοτεί και τα χτυπήματα που έχουμε στην Ευρώπη».

Στο ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετωπίσεως των σύγχρονων προκλήσεων, ο ΥΕΘΑ σημείωσε: «Πρέπει να φύγουμε από τις μέχρι τώρα στενές αποφάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη χρήση νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία χωρίς τη χρήση βιομετρικών στοιχείων που θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών. Είναι απαράδεκτο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε συστήματα τα οποία έχουν πλέον ξεπεραστεί όπως το Eurodac όπου με δαχτυλικά αποτυπώματα προσπαθούμε να προσδιορίσουμε υπόπτους που για να μπορούν να προσδιοριστούν θα πρέπει να συλληφθούν, να κρατηθούν πέραν των δεκαοκτώ ωρών που δεν προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να ταυτοποιηθούν».

Τέλος, σημειώθηκε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ και ενισχύει την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, «με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα αποφασίσει η Ευρώπη να υπερασπίσει τα σύνορά της. Διότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για ευρωπαϊκή άμυνα, όταν η ίδια η Ευρώπη δεν αποφασίζει να υπερασπιστεί από κοινού τα κοινά της σύνορα». Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα ενισχύει τις διεργασίες για τη διαμόρφωση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO–Permanent Structured Cooperation), που προβλέπει τη στενότερη και αναβαθμισμένη συνεργασία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ υπενθύμισε, την πρόταση που είχε εκθέσει και στην περυσινή EXPOSEC, «στο πλαίσιο μιας προσαρμογής των μηχανισμών αντίδρασης της χώρας μας στις πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες παγκόσμιες απειλές», την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στα πρότυπα άλλων προηγμένων χωρών.

Related Articles

Back to top button
Close