Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική “παράνοια” με το F-35

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ δηλώσεις αυτονόητου περιεχομένου, δημιουργώντας απλώς εντυπώσεις και εσφαλμένη “εικόνα” στην κοινή γνώμη.

Στις 4 Απριλίου, ο Αντιναύαρχος Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου Διακλαδικού Προγράμματος F-35 (JPO F-35) στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, δήλωσε για το αεροσκάφος 5ης γενεάς ότι “μελλοντικοί πιθανοί πελάτες FMS περιλαμβάνουν την Σιγκαπούρη, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία“. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκανε τίποτα περισσότερο, από το να δώσει μια εικόνα μελλοντικών παραγγελιών για το F-35, βάσει του εκδηλωμένου ενδιαφέροντος από τις ανωτέρω χώρες. Οι ΗΠΑ, θα ανταποκριθούν σε όλες τις επίσης αιτήσεις πληροφοριών που έχουν κατατεθεί, για το νέο μαχητικό, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Αυτά τα αυτονόητα, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από τα αρεσκόμενα σε τυμπανοκρουσίες ΜΜΕ, ως δήλωση των ΗΠΑ ότι θα εφοδιάσουν την χώρα μας με το νέο μαχητικό. Σαν να είχε αρνηθεί προηγουμένως η Ουάσιγκτον την πώληση F-35 στην Ελλάδα και τώρα κάνει στροφή στην πολιτική της…

Η πραγματικότητα είναι γνωστή για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις στα δρώμενα. Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον για το F-35, προ διετίας. Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 η ΓΔΑΕΕ διαβίβασε προς τις αμερικανικές υπηρεσίες FMS επίσημο αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος για το μαχητικό. Πιο συγκεκριμένα, η LOR for Joint Strike Fighter (F-35) Price & Availability (P&A) Information, Studies & Analysis, σηματοδότησε την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΥΠΕΘΑ, για την έναρξη συνομιλιών με το JPO F-35, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Όπως είχαμε αναλύσει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017, “το ΥΠΕΘΑ ζήτησε στοιχεία για προμήθεια 20 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής υποστηρίξεως ενώ ζήτησε να εξετασθεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τόσο σε πρόγραμμα προμήθειας όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη του F-35.

Ως εκ τούτου, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος σχολίασε ότι εξετάζεται η περίπτωση προμήθειας του F-35, δεν είπε κάτι νέο μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τον ΗΝΙΟΧΟ 2019. Ωστόσο, η χρονική σύμπτωση της συμμετοχής του F-35Α στον ΗΝΙΟΧΟ 2019, με την δήλωση του Πενταγώνου και τις ασκούμενες πιέσεις προς την Τουρκία, δίνει μια αίσθηση “πανικού” από ελληνικής πλευράς, η οποία περίπου εμφανίζεται να επείγεται για την προμήθεια του μαχητικού…

Το “tip” που θα δίναμε στους αναγνώστες για παραγωγικό προβληματισμό στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι τα τελευταία έτη, όσα εγκωμιαστικά ακούγονται από την Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, την εξαιρετική σημασία της διμερούς συνεργασίας, την συμβολή μας στην ασφάλεια της περιοχής, την “απόφαση” ενισχύσεως της άμυνάς μας όπως και την πρόθεση πωλήσεως F-35 και σε εμάς, δεν αποτελούν χαδάκια στα αυτάκια μας. Απευθύνονται πρωτίστως στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια ερεθισμού – δελεασμού της, για την “απομάκρυνσή” της από τις αγκάλες των ΗΠΑ, μετά την στροφή Ερντογάν στην πολιτική του από το 2016. Όταν λοιπόν ο Ερντογάν κάνει την στροφή του κατά τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, τότε θα δούμε πόσο καλή διαχείριση μπορεί να κάνει η Αθήνα, ώστε να αποφύγει τις αμερικανικές πιέσεις για παραχωρήσεις στην Τουρκία.

Εύγλωττη σιωπή για τα τουρκικά F-35 μετά την υποβολή της εκθέσεως στο Κονγκρέσο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close