Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πως η Νέα Δομή Δυνάμεων “βούλιαξε” μαζί με τον Π. Καμμένο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ΥΦΕΘΑ κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά διευκρίνισε σήμερα ότι εν όψει της ψηφοφορίας στην Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών θα παραιτηθεί. Όπως άλλωστε, προφανώς, και ο Π. Καμμένος. Η δήλωση, επισφραγίζει την ούτως ή άλλως εικονική παρουσία αυτής όσο και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΘΑ, εδώ και έναν περίπου χρόνο. Και βεβαίως μέχρι τις εκλογές, δεν προμηνύεται κάτι ουσιαστικό στον χώρο της Εθνικής Αμύνης.

Μετά την υπογραφή της συμβάσεως του προγράμματος αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16 πέρυσι τον Απρίλιο, στο ΥΠΕΘΑ δεν προωθήθηκε σχεδόν κανένα θέμα ουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά δε τον ανασχηματισμό του Αυγούστου, λόγω άτυπης ενάρξεως της προεκλογικής περιόδου, η παρουσία της πολιτικής τριανδρίας στο ΥΠΕΘΑ, είναι περίπου διακοσμητική…

Αυτό ήταν σαφές από πολύ νωρίτερα και “βαρόμετρο” απετέλεσε το θέμα της Νέας Δομής Δυνάμεων, που κατά βάση αφορά τον Ελληνικό Στρατό. Την σχετική αρμοδιότητα “ξεφορτώθηκε” ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, μεταβιβάζοντάς την στην ΥΦΕΘΑ Μ. Κόλλια Τσαρουχά, τυπικό σημάδι – προάγγελος “παγώματος” κάθε εξελίξεως στο συγκεκριμένο πεδίο. Η νέα ΥΦΕΘΑ επιδόθηκε σε ένα διαρκές επισκεπτήριο μονάδων και σχηματισμών, “προς ενημέρωση”. Αλλά, στην πρώτη κιόλας σχετική ενημέρωση από την στρατιωτική ηγεσία, η ΥΦΕΘΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει απολύτως τίποτα, επειδή εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο και στην Μακεδονία, που αποτελεί εκλογική περιφέρειά της, βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες που επηρεάζονται. Τόσο απλά.

Η Νέα Δομή, είχε αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συσκέψεως στα τέλη του 2017, παρόντος και του Π. Καμμένου. Τότε, κατέστη για άλλη μια φορά σαφές ότι η πολιτική ηγεσία (όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες) συναρτούσε άμεσα τις μεγάλες τομές που απαιτούν την κατάργηση μονάδων, με το λεγόμενο “πολιτικό κόστος”. Ένα από τα βασικά ζητήματα που ενδιέφερε να ακούσουν οι πολιτικοί από τους στρατιωτικούς, ήταν οι δυνατότητες να “γεμίσουν” στρατόπεδα που θα άδειαζαν, με μετακίνηση άλλων μονάδων σε αυτά. Είχαν ακουστεί τότε, οι πλέον απίθανες προτάσεις. Η περίπτωση καταργήσεως σχηματισμού στην Φλώρινα, με μετακόμιση εκεί της… ΑΔΙΣΠΟ, σίγουρα έσπασε κάθε ρεκόρ χιούμορ.

Η όποια προοπτική προόδου παρουσιάστηκε, προέκυψε διά της τεθλασμένης, από εξελίξεις που έφεραν οι συγκυρίες. Επί παραδείγματι, η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στον Βόλο, κολλούσε στην αγωνιώδη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να εξευρεθεί μονάδα, κέντρο ή σχολή, που θα μπορούσε να μετακομίσει στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, αναπληρώνοντας την αποχώρηση των πεζοναυτών τουλάχιστον κατά 70%. Η “λύση”, ήλθε από την πέρα όχθη του Ατλαντικού, με την μεταστάθμευση αμερικανικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο, η οποία έχει συμφωνηθεί παρασκηνιακώς να παγιωθεί. Ήδη οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες στην περιοχή, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας από την ροή χρήματος που καταναλώνουν οι φιλοξενούμενοι σύμμαχοι.

Η ευφορία μεταφέρθηκε και στο ΥΠΕΘΑ, που έδωσε το πράσινο φως στο ΓΕΕΘΑ να προχωρήσει στην μεταστάθμευση της 32 ΤΑΞ Π/Ν στην Αττική, μια αμφιλεγόμενη επιλογή κατά την κρίση αρκετών. Όμως και αυτή η προοπτική, είναι περίπου στον αέρα, δεδομένου ότι μια αλλαγή στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, μπορεί να ανατρέψει αυτή την εξέλιξη, την οποία άλλωστε επιδίωξε προσωπικώς ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η “χαλαρή” παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΘΑ, σε συνδυασμό με τις επικείμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ευνοούν εξελίξεις για ένα συνολικό σχέδιο Νέας Δομής Δυνάμεων εντός του 2019. Αν το σενάριο πρόωρων εκλογών δεν υλοποιηθεί, είναι αμφίβολο κατά πόσον στην διάρκεια του τρέχοντος έτους θα δούμε να λαμβάνουν χώρα κάτι παραπάνω από επιμέρους μεταβολές. Άλλη μια κυβέρνηση απέρχεται, χωρίς να έχει προχωρήσει στην Νέα Δομή Δυνάμεων. Μια ολόκληρη τετραετία (2015-2018) δεν ήταν αρκετή, παρά την σταθερή παρουσία του Π. Καμμένου στο τιμόνι του ΥΠΕΘΑ. Ήταν μια ευκαιρία. Διότι κανείς άλλος, από την εποχή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (2005-2009) δεν έμεινε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην θέση.

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close