Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα προγράμματα που ενέκρινε η Βουλή και η ιταλική πρόταση κορβέτας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

O υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε στις 21 Δεκεμβρίου τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, αναφορικά με την διαδικασία εξέλιξης τεσσάρων εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΑ και ΓΕΝ, που θα υλοποιηθούν με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής. Επιπλέον για ένα πρόγραμμα αιτήθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής για την κατακύρωση της σύμβασης αυτής.

  • Προμήθεια 3+1 φρεγατών FDI από την γαλλική Naval Group.
  • Προμήθεια 6 μαχητικών Rafale F3R από την γαλλική Dassault Αviation.
  • Προμήθεια 44 τορπιλών DM2 SeaHake Mod4 από την γερμανική STN Atlas.
  • Προμήθεια επιπλέον υλικών του προγράμματος NEPTUNE ΙΙ του Πολεμικού Ναυτικού από την γερμανική TKMS.

Το πρόγραμμα για το οποίο αιτήθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής, αφορούσε την Σύμβαση FOS των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Την ίδια ημέρα, ο ιταλικός όμιλος Fincantieri κατέθεσε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης πρόταση για πρόγραμμα προμήθειας 4 κορβετών και την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ. H πρόταση κορβέτας στηρίζεται στην κλάση DOHA, προβλέπει την ναυπήγηση μίας στην Ιταλία και των υπολοίπων στα ναυπηγεία Ελευσίνος για τα οποία έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και το κόστος κυμαίνεται σε 1,5 δισ. €, που αυξάνεται σε 1,9 δισ. € περίπου, συμπεριλαμβανομένων όπλων, FOS κ.λπ. 

Προμήθειες TOW 2, ΔΝΟ, αντιμέτρων τορπιλών, ηχοσημαντήρων, αλεξιπτώτων ενέκρινε η Βουλή

Tags

Related Articles

Back to top button
Close