Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η σημασία της παραχώρησης πλεοναζόντων ελικοστροβίλων T56

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην επιστολή Μπλίνκεν που παραδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων πλεονάζοντος υλικού που προτίθενται να παραχωρήσουν δωρεάν οι ΗΠΑ, αναφερόταν και η περίπτωση 10 κινητήρων για αεροσκάφη P-3. Για το συγκεκριμένο αίτημα, είναι ήδη ενήμερο το Κονγκρέσο από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Οι συγκεκριμένοι κινητήρες, θα παραδοθούν αφού πρώτα έχουν υποβληθεί σε εργοστασιακή επισκευή.

Το υλικό θεωρείται ίσως δευτερεύον, επειδή πρόκειται για σύστημα αεροπορικού κινητήρα πλην όμως είναι θα λέγαμε “ανάρπαστο”. Ο γνωστός ελικοστρόβιλος T56 της Allison εφοδιάζει δύο τύπους διάσημων αεροπλάνων που βρίσκονται σε υπηρεσία διεθνώς: το αεροσκάφος τακτικών μεταφορών C-130 Hercules και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Καθώς αεροσκάφη των δύο τύπων αποσύρονται σταδιακώς από αμερικανική υπηρεσία, μεγαλώνει το πλεονάζον απόθεμα κινητήρων T56, που προσελκύουν το ενδιαφέρον όλων των ξένων χρηστών. Κάθε χρόνο, αριθμοί ελικοστροβίλων T56 διατίθενται ως πλεονάζον υλικό (EDA) που παραχωρείται σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην ελληνική περίπτωση, όπως αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν, το αίτημα σχετίζεται με τα Αεροπλάνα Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3 του Πολεμικού Ναυτικού. Ήδη μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβαθμίσεως των P-3B, μέσω της σχετικής συμβάσεως έχουν παραχωρηθεί ορισμένοι T56 από τα αποθέματα του Ναυτικού των ΗΠΑ, που ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί στα πρώτα αεροπλάνα που ετοιμάζονται. Η αύξηση του αποθέματος κατά 10, θα επιτρέψει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, ιδίως από την στιγμή που αντιμετωπίζεται πρόβλημα με την επισκευή των T56 (συμπεριλαμβανομένων των ελίκων τους) από την ΕΑΒ, η οποία μάλιστα είναι πιστοποιημένο κέντρο επισκευών του τύπου.

Αναφέρεται χαρακτηριστικώς ότι το πρόβλημα με την επισκευή T56, είναι ένας από τους λόγους γενικότερης καθυστερήσεως των προγραμμάτων συντηρήσεως αεροσκαφών C-130, είτε αυτά εξελίσσονται από την ΕΑΒ, είτε από το ΚΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είναι άγνωστο το φαινόμενο να καθυστερεί η ολοκλήρωση των εργασιών σε ένα αεροπλάνο, επειδή απλώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επισκευασμένοι T56 στον δεδομένο χρόνο. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό με τουλάχιστον ένα C-130H στο οποίο εργάζεται αυτή την στιγμή η ΕΑΒ, όταν 18 ελικοστρόβιλοι T56 βρίσκονται στην εταιρεία αναμένοντας εργασίες εργοστασιακής συντηρήσεως.

Το 2025 μάλλον η παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου P-3B Orion

Tags

Related Articles

Back to top button
Close