Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Υπέγραψε ο Αποστολάκης το πρόγραμμα ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Υπέγραψε εχθές 12 Ιουνίου ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης τον φάκελο του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού, εξουσιοδοτώντας την ΓΔΑΕΕ να προβεί σε διαπραγματεύσεις για την σύναψη συμβάσεως. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από το ΣΑΓΕ τον περασμένο Μάιο.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί την επιτάχυνση στις διαδικασίες δρομολογήσεως προγραμμάτων που αφορούν κατά προτεραιότητα το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την προώθηση της προμήθειας 4 νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, συμβάσεως FOS για τα υπάρχοντα S-70 Aegean Hawk και νέων τορπιλών υποβρυχίων. Το συνολικό ύψος αυτών των σημαντικών προγραμμάτων για το Πολεμικό Ναυτικό, προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200ΗΝ είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και στις προθέσεις του ΥΠΕΘΑ είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ΓΔΑΕΕ και να υπογραφεί σύμβαση εντός του 2019, ώστε από το 2020 να ξεκινήσει η υλοποίηση. Το πρόγραμμα αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2023-24, επιτρέποντας μικρές ετήσιες δόσεις.

Υποψήφιες ανάδοχοι που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, είναι οι SAAB AB, Thales και Lockheed Martin Canada.

Τρεις οι προτεραιότητες με MH-60R, Aegean Hawk και τορπίλες υποβρυχίων

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close